Meetafy.dk
Møder & facilitering

Kære leder, er du klar til det nye paradigme?

Kære leder, er du klar til det nye paradigme?

PARASIGMESKIFT Vores samfund står på kanten af et nyt og mere bæredygtigt paradigme. Går du med overvejelser om, hvordan du får din virksomhed gjort klar til den nye tid og de nye værdier, der følger med? Hvis ja, er det vigtigt, at du læser med her.

Indretningen kan fastholde os i det gamle paradigme

Du må nemlig ikke glemme virksomhedens fysiske rammer i dine overvejelser. De omgivelser, vi som mennesker bevæger os i dagligt, påvirker vores tanker, vores måde at være sammen på og vores måde at arbejde på.

Nyt paradigme: Vi påvirkes af de fysiske rammer vi arbejder i.

Vi påvirkes af de fysiske rammer vi arbejder i.

Det betyder også, at rummenes struktur og indretning kan fastholde os i gamle mønstre – adfærdsmønstre, tankemønstre, interaktionsmønstre. En virksomheds rum kan ganske enkelt fastholde medarbejderne i et gammelt paradigme og bremse udviklingen mod det nye og bedre.

Nyt paradigme: Rum kan fastholde os og bremse en udvikling.

Rum kan fastholde os og bremse en udvikling.

Det vil sige, at du som leder kan ønske forandringer, men må kæmpe mod de uudtalte normer og mønstre, som virksomhedens rum er skabt ud fra. Gamle normer, der er blevet selvfølgeligheder, og som vi slet ikke stiller spørgsmålstegn ved – eller tænker over.

Det får du et eksempel på lidt senere.

Har vi de optimale miljøer?

Jeg vil nu gerne stille spørgsmålstegn ved, om de gældende normer for indretningen af virksomheders kontormiljøer virkelig er optimale – her på kanten til et nyt paradigme?

Et paradigme, der helt sikkert vil kræve noget helt andet af både virksomheder og medarbejdere.

Inventarets formsprog er ens

I mange år har jeg for eksempel undret mig over, hvorfor vores kontormiljøer ser ud, som de gør. Der er selvfølgelig undtagelser. Men i det store hele er kontormiljøer meget ofte domineret af farverne sort, grå og hvid. Inventarets formsprog er næsten udelukkende firkantet. Materialerne er glatte og hårde.

kedelige kontormiljøer

Farver sort, grå og hvid dominerer kontormiljøer

Rum uden sjæl

Det er rum, som ud fra vores nuværende samfunds normer nok vil blive beskrevet som effektive. Indrettet til mentalt arbejde og altså med fokus på vores hoved. Ikke på den sanselige krop vi også er, eller på sjælen og hjertet for den sags skyld. Sanser, sjæl og hjerte må man pænt hænge i garderoben sammen med frakken på vej ind til sit næsten maskinelle grå hæve-sænkebord og grimme sorte kontorstol.

Der er fokus på det mentale – hovedet – og på ikke sanserne.

Der er fokus på det mentale – hovedet – og på ikke sanserne.

Det lineære paradigme

Pludselig for et par måneder siden fik jeg den tanke, at de rum i virkeligheden hører fortiden til. At de er skabt ud fra et tidligere paradigmes logik. Et paradigme du måske tror, du har lagt bag dig eller i hvert fald er godt på vej væk fra. Nogle kalder det for det lineære paradigme.

Det lineære paradigme præger vores omgivelser

Det lineære paradigme præger vores omgivelser

Nu får du et eksempel på, hvad jeg mener med, at vi indretter ud fra selvfølgeligheder, der tilhører et forældet (lineært) paradigme.

21 indretningscases granskes

Jeg lavede for nylig en undersøgelse, hvor jeg granskede 21 nordiske kontorindretningscases fordelt på fire danske kontormøbelleverandørers hjemmesider. Jeg tog casene fra en ende af på hjemmesiderne og har talt alle dem med, hvor jeg også kunne se skrivebordspladserne. To af virksomhederne er ret store spillere på markedet. De samarbejder ofte med arkitekter og indretningsdesignere. De andre to er mindre spillere, der i højere grad indretter selv via deres indretningskonsulenter.

Der skulle undersøges og granskes cases

Der skulle undersøges og granskes cases

Jeg ville gerne undersøge om det med de sorte, grå, hvide og firkantede, hårde miljøer stadig holder stik, hvis man kigger på nyindrettede miljøer. Vel at mærke i virksomheder, der har taget stilling til indretningen med hjælp fra enten en indretningsdesigner eller indretningskonsulent.

Var der flere farver og mere blødhed?

Jeg var altså interesseret i, om der var et større fokus på farver, forskellige materialer og ikke-firkantede, bløde møbler i de nye miljøer.

Farver og blødhed er alt for ofte en mangelvare i kontormiljøerne.

Farver og blødhed er alt for ofte en mangelvare i kontormiljøerne.

Og ja, der var bestemt nogle cases, hvor det ved første øjekast så rigtig godt ud. Hvor der var anvendt smukke farver og skabt bløde loungemiljøer med fokus på materialer og udsmykning. Jeg vil sige, at i de 21 cases jeg kiggede på var 7 af dem indrettet, så de umiddelbart tilbød medarbejderne æstetisk ”mættede” miljøer, hvor farver, materialer og inventar tilbød et rart menneskeligt miljø.

Det så umiddelbart fint ud ved første øjekast, men….

Det så umiddelbart fint ud ved første øjekast, men….

Når jeg skriver ved ”første øjekast” og ”umiddelbart”, er det fordi jeg opdagede noget interessant.

Farver og blødhed sluttede brat

Selv i de cases, hvor der virkelig var anvendt smukke farver og løsninger i virksomhedens andre rum, sluttede både farver og blødhed lige i det øjeblik, man nåede til de traditionelle skrivebordspladser – altså den arbejdsplads på et kontor, hvor mange medarbejdere tilbringer de fleste timer hver dag.

Farver og blødhed sluttede brat ved skrivebordspladserne

Farver og blødhed sluttede brat ved skrivebordspladserne

I 17 ud af de 21 cases jeg kiggede på, var det farverne grå, sort og hvid, der dominerede omkring skrivebordspladserne. Formsproget var firkantet og overfladerne glatte. Altså ikke noget nyt under solen til trods for, at det var nyindrettede skrivebordsmiljøer, hvor der havde været fagfolk ind over.

Kun én case ud af de 21 skilte sig virkelig ud. Her var skriveborde og kontorstole nemlig i lækre farver, der sammen med farverne på tæpper, vægge og lofter dannede en behagelig atmosfære og lignede resten af virksomhedens miljøer.

Stadig hårde miljøer

Min lille undersøgelse tyder altså på, at selv i nye indretninger, hvor man tænker, at medarbejderne har brug for farver, planter, bløde materialer i deres arbejdsdag, er det stadig en fuldstændig indgroet selvfølgelighed, at skrivebordspladserne er hårde farveløse miljøer.

Skrivebordspladserne indrettes stadig som hårde farveløse miljøer

Skrivebordspladserne indrettes stadig som hårde farveløse miljøer

Hvorfor?

Hvad kommer det af? En formodning om, at hvis en medarbejder skal være effektiv, så skal vedkommende ikke distraheres af overflødig ”pynt”? At man bedst koncentrerer sig i et bart og hvidt rum? At man kun har brug for hovedet på sin arbejdsplads og lader kroppen blive hjemme? At man som medarbejder helst bare skal være en produktiv enhed i en større maskine? At farver mv. skaber en upassende hjemlighed eller manglende alvor?

Er en medarbejder en møtrik i et større system?

Er en medarbejder en møtrik i et større system?

Lyder det som et miljø, hvor der er plads til nye tanker, nye måder at gøre tingene på? Plads til det hele menneske?

Jeg synes det lyder som noget fra et paradigme, der burde have være udskiftet for længst. Hvad synes du?

Jeg dykker dybere ned i problematikken

Men jeg synes også det er virkelig interessant og har sat mig for at dykke meget dybene ned i problematikken. Derfor er jeg begyndt at researche til en bog, der skal gøre os alle sammen klogere på, hvilken logik og hvilket syn på mennesker, organisationer og samfund, der ligger til grund for nutidens kontormiljøer.

Hvordan mødes og fremmes det nye?

I den anledning interviewer jeg en række kloge mennesker, der kommer med perspektiver på forholdet mellem det lineære paradigme og vores nuværende rum. Men vi snakker naturligvis også om, hvordan rum skal tænkes fremover for at møde og fremme det nye paradigme.

Alt det vil du høre meget mere om i mine fremtidige indlæg.

LÆS OGSÅ! Møderummet: Opgrader virksomhedens rum – brug sanserne

LÆS OGSÅ! Se effekten af Jyske Banks anderledes møderum

Tine Rosa Ebdrup

Tine Rosa Ebdrup hjælper virksomheder og organisationer med at transformere passive møderum til aktive medspillere, der styrker medarbejdernes præstationer og trivsel. Tine er designer og har en Ph.d. i rum, æstetik og brugerinvolvering. Hendes særlige interesse er derfor brugernes oplevelse af rum. Møderummets indretning og atmosfære har betydning for, hvordan en medarbejder føler sig tilpas i rummet både personligt og professionelt. Den har også betydning for den relation, der skabes mødedeltagerne imellem. Rummet påvirker altså mødet og dermed mødets udfald. Tine ser møderum som konkrete redskaber, der strategisk kan bruges til at skabe gode og produktive møder. I sin virksomhed Rum&Liv formidler hun sin viden både som konsulent, gennem inspirerende oplæg og afklarende workshops.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *