Meetafy.dk
Møder & facilitering

Brug humor som katalysator for nye veje og løsninger

Brug humor som katalysator for nye veje og løsninger

Humor er som en ventil for frustrationer, siger komikeren Rune Klan. Rune Klans historier om humor kan jeg tydeligt genkende i mit eget arbejde som tegner og grafisk facilitator. I mine tegnede referater er det særligt humoren i tegningerne, som er med til at skærpe forståelsen.

Der er altid flere vinkler på samme sag, igennem humoren bliver det synligt, og giver en øjenåbner – humor kan tænde følelserne hos os. Vi får medfølelse og større indlevelsesevne og lettere ved at forstår hinandens perspektiver i samme sag.

Når humor er som en ventil der forløser angst

Vi kan få så meget modstand på et problem ”i en tilstand” hvor vi prøver at udfører et stykke arbejde, leve op til nogle krav og gøre det, vi synes, vi bør, at det hele går i hårdknude.

Så snart vi kun lader frygten styre vores adfærd bliver det til de rene brandslukninger. Her er det, at humor kan virke som ventil til at forløse angsten og få os til at stoppe op. Hvis vi er ved at drukne og kun tænker på, at nu drukner vi, vil vi heller ikke opdage den line, der bliver kastet ud til os. For at finde en ny vej frem kan vi bruge humor som ventil for frustration og være løsningen til at komme videre.

Dette musikalske indspark: the Galaxy Song – Monty Python’s ‘The Meaning of Life’ sætter livet i perspektiv.

Arketypen på den frustrerede husmor bliver inviteret ud i universet i ‘the Galaxy Song’ og bliver oplyst om livets mirakel:
Stemningen er på en gang skør, sjov og har et vigtigt budskab. Var det vigtige budskab leveret på en mere alvorlig, med ‘løftet pegefinger måde’, havde det ikke haft nær den samme effekt.

Overdrivelse fremmer forståelsen – i grotesk kontekst

Vi er lige nu i en tid, hvor vi oplever en undtagelsestilstand med nedlukning af skoler og arbejdspladser på grund af covid-19. Det har for nyligt givet børnefamilierne ekstra at se til, når de både skulle arbejde hjemme og undervise deres børn.

Aula, Meebook og ikke mindst grammatip.dk, som er skolernes kommunikations-platforme blev udfordret med de mange brugere, som skulle hente lektier ned til deres børn: Det gav anledning til frustrationer.

Også dukker dette lille humoristiske klip op på youtube (taget ud af filmen: Downfall -om Hitlers sidste dage) koblet med undertekster om frustrationer over ikke at kunne komme på Aula og grammatip.dk samtidig med frihedsberøvelse og karantæne. I denne udgave ser vi Hitlers meget overdrevet aggressive adfærd over at skulle navigere i Aula: Downfall aula parodi.

Denne her video får os til at se tingene i et større perspektiv – og når vi ser vores egne følelser under lup – bliver de forstørret og tydelige. I denne groteske sammenligning med Hitlers undergang bliver det sjovt at se, hvordan en magtfuld diktator bliver slået ud, af at skulle navigere på en skoleplatform med dårlig forbindelse.

Tegning af Monthy Pythons 'Always look on the bright side of life'

‘Always look on the bright side of life’ – god humor med Monthy Python

Hvad vil det sige at være humorist

Eksempelvis Rune Green, som jeg selv oplevede til et event sidste år, sagde, at humoristiske mennesker opfatter ting på 2 forskellige måder.

I dette eksempel er Rune i fitnesscenter og en pumpet fyr spørger: ”Nå, hvad er din belastning”? Hvor Rune svarer: ”Ja, hvis du går nu, er der ingen belastning”

Tegning fra foredrag med Rune Green

Tegning fra foredrag med Rune Green. Rune undersøger humorens virkemidler og er en af landets absolut bedste foredragsholdere inden for humor og arbejdsglæde. Han gør en kæmpe indsats for at ruste arbejdspladser i hele landet til at bruge mere humor i hverdagen og dermed opnå mere arbejdsglæde og bedre trivsel.

”Lad ikke bekymringer slå dig ihjel – lad menigheden hjælpe”
Citat fra Rune Greens foredrag: et kærligt ment budskab fra menighed:

Hvad kan vi bruge humor til?

Som grafisk facilitator bruger jeg rigtig ofte humoren i mine tegninger, fordi humoren kan noget helt særligt. Bare se her:

  • Humor er ventil for frustrationer
  • Bruge humor når du gennemgå kriser og find nye veje.
  • Humor kan skærper medfølelse indlevelsesevne.
  • Når vi kan opfatte ting på flere måder, bliver det humoristisk
  • Træn din fantasi og bliv en bedre humorist
  • Leg med at være Rasmus modsat- det sætter gang i kreativiteten
  • Humor er en overlevelse mekanisme – grin i stedet for at blive sur, når du dummer dig.
  • Humor giver en større lykkefølelse
  • Humor bringer os tættere sammen.

 

Always look on the bright side of life: Monthy Python

LÆS OGSÅ! Hvordan puster metaforer liv i din fortælling

 

 

Kristine Nygaard

Kristine Nygaard er grafisk facilitator i konference og eventbranchen og har specialiseret sig i visuel kommunikation i forbindelse med forandringsprocesser og strategiimplementering. Kristine Nygaard er indehaver af Kristine Nygaard og Kiss The Frog. Kunderne tæller bl.a. Abbvie, SKAT, Novo Nordisk, AstraZeneca, Kromann Reumert, Grohe, DTU, Gartner m.fl.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *