Meetafy.dk
Ledelse & personlig ledelse

Sådan kan du træde i karakter på mødet

Sådan kan du træde i karakter på mødet

5 steps til at få større udbytte af de møder du går til

Dette er min femte artikel i serien med i alt 5 steps til at styrke dine relationer igennem en tydelig og nærværende kommunikation. Denne gang sætter jeg fokus på vigtigheden af at kommunikere tydeligt og klart til din omverden. Brug disse 5 steps til at skærpe dit fokus og opnå større udbytte af de møder, du går til.

Step 1: Sænk tempoet
Step 2: Træn nærværet
Step 3: Lær at lytte
Step 4: Acceptér forskellighed
Step 5: Kommunikér autentisk

Vis hvem du er

Ønsker du at træde i karakter, må du starte med at gå indad og lytte til dig selv. Finde ro og fokus, så din fremtræden bliver mere balanceret.

Når vi skal have vores budskaber ud eller gerne vil lære andre at kende og skabe netværk på mødet, til festen, eller i skolebestyrelsen, er det bedste værktøj at tale åbent, ærligt og klart. Her står du ved dig selv og viser verden, hvem du er. Det vil kunne mærkes i dit eget system, idet du vokser og hviler mere i den, du er.

Undgå at miste dig selv

Noget af det sværeste for os mennesker er at kommunikere tydeligt og direkte. At sige tingene som vi føler dem selv om, det er forbundet med noget negativt og fare for uenighed. Det er imod vores natur at komme i konflikt med andre, og vi gør derfor mange krumspring for at undgå ballade.

Derfor bliver vi ofte rationelle og tænker tingene igennem, inden vi handler og gør det, vi egentlig har lyst til. Vi har indre dialoger om besværlige ting, så vi undgår at konfrontere dem, det handler om. Dårlig strategi, hvis vi ønsker indre fokus og ro. Der er desuden stor risiko for, at vi mister vores kant og power, men i stedet tilpasser os og ligner alle de andre.

Ud med sproget – bliv let i kroppen

Vi kan undvige ubehagelige konfrontationer ved at give os selv skylden for noget, vi ikke har mod til at stille andre til ansvar for. Det kaldes retroflektivt adfærd, som betyder, at vi vender fejlen mod os selv. Av, det gør ondt og tynger humøret. Et mønster, der absolut ikke giver os det, vi drømmer om.

Når vi undlader at sige højt, hvad vi ønsker os, bliver det inde i hovedet og larmer helt vildt, så vi ikke kan være nærværende. Det dræner energien og glæden i hverdagen, og stopper os i at vise omverden, hvem vi er.

Små FIF til at træde mere i karakter

1. Opdag om du har behov for at sige VI om dig og din chef, kollega eller partner

Om du ofte kigger over på den anden for at sikre dig, at I er enige, inden du svarer på noget, der omhandler dig eller emnet i taler om.

2. Øv dig i at sige: JEG mener – JEG tænker – JEG vil

Du mærker hurtigt, at du vokser som person, bliver mere tilfreds med dig selv, og styrker dit selvværd ved den lille forandring.

Du er jo dig, og noget helt unikt. Det er derfor vigtigt, at du viser verden, hvem du er. Hvilket du kun kan gøre ved at kommunikere højt til andre, hvad du står for.

Vær en autentisk kommunikatør

Vil du træde frem og være den andre lytter til, må du tage dig selv alvorligt. Det gør du, når du siger højt, hvad du tænker, føler, mener og ønsker dig. Ikke noget med at gå og surmule eller sende dine budskaber ud med ironi og sarkasme, det smitter og forurener mødet og stemningen.

Ja, der er ingen smutvej. Så snart du kommunikerer klart og direkte, mærker du effekten af at træde i karakter i hele kroppen, som en behagelig følelse, fordi du står ved dig selv. Jo oftere du gør det, jo mere flow oplever du i kontakten til dig selv og alle andre, du er sammen med.

3 FOKUSOMRÅDER til god kommunikation

1. Sig højt, hvad du mener, ønsker og vil/ikke vil

Hvis du ikke får sagt højt og tydeligt, hvad du tænker, mener og føler der, hvor det giver mening, har du jo ingen stemme. De vil ikke vide, hvor du er og du risikerer at blive kørt over. Eller leve dit liv på sidelinjen til der, hvor det sjove og interessant foregår.

Hver gang du fornemmer, at her er jeg ikke enig eller hov, det gør mig vred, vil du få det langt bedre inden i, så snart du melder ud og der opstår en dialog. Vi kan kun træde i karakter og stå op for os selv, hvis vi kommunikerer og dermed viser, hvem vi er.

2. Stå ved dig selv, når du træder frem

I det sekund, du træder frem og er ærlig over for dig selv og andre, mærker du en behagelig følelse i hele kroppen. Du slapper af og får en fornemmelse af, at du er i kontrol over dit eget liv.

Du lader dig ikke styre eller stoppe af din omverden, men tager dig selv og dine behov alvorligt. Det gør dig til et gladere menneske og øger din succes ved de møder, netværk, familiefester m.m., du deltager i.

Foto: Frank Mckenna, Unsplash

3. Mærk flowet i dit lederskab

Her kommer belønningen. Hvis du har gennemgået de 5 step og husker at gøre det især i tilspidsede situationer, vil du nå frem til en følelse af, at der er kommet flow i dig, i dit liv og dermed i dit lederskab. Her tænker jeg i første omgang på dit personlige lederskab – altså din evne til at kende, forstå og acceptere den du er.

Gør du det, vil du fremstå mere rolig, fokuseret og i balance. Og så kommer det professionelle lederskab jo helt af sig selv.

God fornøjelse 😉

Annette Jønsson

Annette Jønsson er business coach, psykoterapeut og ekspert i nærvær, balance, selvværd og kontakt. Hun har siden 2005 haft fokus på mænds personlige udvikling – mange er ledere og virksomhedsejere, som ønsker klarhed, gennemslagskraft og autenticitet i deres lederrolle. Hun er forfatter til bogen ’Fra mand til menneske’ og bruges jævnligt som ekspert. Hun er bl.a. citeret i Berlingske, Politiken, B.T., DR og Jyllands-Posten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *