Meetafy.dk
Møder & facilitering

Nu kan I spille jer til bedre møder

Nu kan I spille jer til bedre møder

Med et helt nyt, danskudviklet brætspil kan I nu lave opskriften på bedre møder i jeres team, ledergruppe eller afdeling

Et helt nyt brætspil vil gøre op med ’plejer’ og andre dårlige vaner ved de faste møder. Vi skal have meget bedre møder, siger udviklerne bag spillet ’Optimer de faste møder’. Spillet har allerede fået en flot modtagelse i en række større danske og internationale virksomheder.

Når der går plejer i de faste møder

Går der plejer i den? Bliver jeres møder ofte rutineprægede? Er det altid de samme, som tager ordet? Måske er det ligefrem blevet uklart, hvorfor I egentlig holder de faste møder hver torsdag i afdelingen, da de fleste mest af alt møder op, fordi det står i kalenderen. Måske er det ikke så slemt hos jer – endnu. Eller måske kunne I nok godt ændre noget adfærd på jeres møder, så I får bedre møder. Erfaringen og forskningen viser nemlig, at der er masser af faldgruber på de faste møder i virksomheden.

Men hvad kan vi så gøre ved de faste møder, som mere er blevet et benspænd end et frisk pust, hvor man inspirerer hinanden og spiller hinanden gode? Det har Mette Frithiof Wybrandt et godt svar på.

Bedre møder med Facilitates spil 'Optimer de faste møder'

Her er spillepladen fra ‘Optimer de faste møder’, som guider jer til bedre møder. Der gives bl.a. plads til at være Djævlens Advokat.

Bedre møder kræver at vi tager stilling

Mette Frithiof Wybrandt er medstifter af virksomheden Facilitate by Frithiof, som netop har udgivet et helt nyt spil til optimering af de faste møder. Hun mener, at vi kunne få meget mere ud af vores faste møder, men at det kræver, at vi bevidst tager stilling til, hvordan vi bruger vores møder sammen.

”Det, som typisk går galt, er, at man kører møderne efter en bestemt dagsorden uden helt at tage stilling til spørgsmål som: Hvordan skal vi tage dialogen? Hvordan skal vi tage de her beslutninger? Hvad er formålet med det enkelte dagsordenpunkt? Hvordan får vi taget drøftelserne på den rigtige måde? Hvordan får vi tidsstyret? Hvordan undgår vi, at talende vandfald altid tager taletiden? osv. Man får i virkeligheden ikke sikret sig, at man får brugt dem, der er i rummet til at løse den problemstilling, man nu engang er der for,” siger Mette Frithiof Wybrandt.

Konkrete mødeforbedringer i vente

’Optimer de faste møder’ er et dialogværktøj, der på 1-2 timer faciliterer en struktureret dialog om, hvordan man i lederteamet, bestyrelsen eller afdelingen kan forbedre de faste møder, så det bliver bedre møder. Grundtanken er, at man får åbnet for en ligeværdig og ærlig dialog. Det resulterer i konkrete mødeforbedringer som f.eks. optimal tidsstyring, tydelig rollefordeling og bedre forberedelse. Men det skaber også en dialog om forventninger til møderne og sikrer, at alle tager større ejerskab for implementering af forandringerne.

”Det her med at kigge bagud og samle op på: Hvad er status? Hvad har vi lært og kan vi justere noget? er noget, vi gør i mange andre arbejdsprocesser. Men typisk gør vi det ikke lige så systematisk med vores møder. Med det her spil som rammen for dialogen er der masser af lejlighed til afdække, hvor man kan optimere. Det kan f.eks. være, at der ikke er brug for så mange møder, som man i dag afholder, at der måske er nogle andre, som skal med til møderne, eller at nogle i teamet kun skal være med en gang imellem,” siger Mette Frithiof Wybrandt.

Spiluniverset udfordrer de vante roller

Gamification og spil har de seneste 10 år været i vækst.  Facilitate rammer her ned i den del af spiluniverset, som går ind i et legende og innovativt rum frem for fokus på konkurrence og tilfældigheder. Det handler altså om at skabe en ramme, hvor deltagerne tør slippe sine vante roller, være åben og fantasifuld og prøve noget nyt af.

Ifølge Mette Frithiof Wybrandt viser forskning, at når man går ind i et mere ’laden som om’- univers, tør man noget, man ikke plejer. Man udfordrer sig selv og kommer med nogle ideer, som man ikke ellers vil gøre. Spilformen kan altså bryde de faste rammer via spillende og legende elementer og hos jer skabe bedre møder.

”Det er her, at vi f.eks. kan nå hende eller ham, der ikke plejer at sige noget på møderne. Ved at give et billedkort, hvor der skal siges noget i et minut, lægger vi et benspænd og en struktur ind, som faktisk gør, at vedkommende ikke føler, det er mærkeligt at bryde sin rolle, som hun eller han ellers ville gøre.”

Fra tanke til handling på et par timer

Spillet bygger på en processuel tilgang, hvor alle i rummet ved, hvor de skal hen. Der er ingen skjult dagsorden. Det hele ligger på bordet – fysisk og visuelt – og derfra er det op til teamet at definere, hvad et godt møde er.

”Hvis man er motiveret som leder, så kan man med spillet starte en bevægelse og nogle forandringer i det små – uden der skal være langt fra tanke til handling, og uden det er en stort, strategisk, kulturforandringsproces,” siger Mette Frithiof Wybrandt.

’Optimer de faste møder’ kom på markedet i efteråret 2020 og på grund af en stor interesse fra internationale virksomheder forventes en engelsk udgave på markedet i 2021. Spillet kan købes på Facilitate.dk

Bedre møder med Facilitate by Frithiof

Iben Frithiof Kristoffersen og Mette Frithiof Wybrandt står bag spillet ‘Optimer de faste møder’, som udgives af Facilitate by Frithiof.

Hvem står bag spillet?

‘Optimer de faste møder’ er udviklet af Mette Frithiof Wybrandt og Iben Frithiof Kristoffersen, der står bag virksomheden Facilitate by Frithiof. De har allerede flere spil på tegnebrættet.

Mette Frithiof Wybrandt har gennem mere end 15 år designet og faciliteret forandringsprocesser og udviklingsprojekter i offentlige og private virksomheder. Hun har som selvstændig konsulent udgivet en række publikationer og værktøjer til mødefacilitering, kompetenceudvikling og borgerinddragelse.

Iben Frithiof Kristoffersen har været leder i erhvervslivet i mere end 20 år med roller som virksomhedsejer, admistrerende direktør og bestyrelsesmedlem.

Mathilde Forstholm

Mathilde Forstholm er journalist og kommunikationsrådgiver med indsigt i over 300 virksomheder både startups og større organiationer. Hun har specialiseret sig i brand-dna, storytelling, digitale medier og SoMe. Mathilde Forstholm er optaget at skabe og formidle vigtige viden gennem dygtige danske specialister - uanset om de er forskere, eventyrere, ledere eller ingeniører i en virksomhed. Hun har derfor opbygget flere content marketing-platforme. Siden 2011 har hun rådgivet danske vidensvirksomheder gennem sit firma MATHILDE FORSTHOLM. Mathilde har desuden baggrund fra mediebranchen. Hun har været med bag søsætningen af to nye aviser i Danmark samt opstarten af et pladeselskab for unge talenter. Hun har desuden været både journalist og tovholder for flere forskellige aviser i et hektisk nyhedsdøgn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *