Meetafy.dk
Ledelse & personlig ledelse

Hvilken kanal har du stillet ind på i dit møde med andre?

Hvilken kanal har du stillet ind på i dit møde med andre?

Kender du det? Du sidder lidt for dig selv og er opslugt af dine egne tanker. En kollega, en ven eller kæresten kommer forbi og forskrækker dig med en kæk bemærkning: ”Hva’ så! Hvorfor er du så sur.” Du bliver lidt paf og på et splitsekund bliver du faktisk også småsur over bemærkningen og så vælter det ud:

”Jeg er f…… ikke sur,” og i det øjeblik er du faktisk irriteret og sur. ØV!  Det, der sker, er, at du reagerer på en omstændighed ud fra din egen grundstemning.

Jeg har taget eksemplet fra mig selv og har analyseret det nærmere.

Du kan styre din egen reaktion

Som mennesker er vi (vores hjerner) trænet i at reagere på vores omgivelser. Det er en overlevelsesmekanisme i hjernen, der lige siden urmennesket har fået os til at stå helt stille eller flygte, når vi blev konfronteret med et farligt dyr. Dermed har vi øget vores chance for at overleve. Så på den måde er hjernen trænet igennem generationer til at reagere automatisk på omgivelserne for at overleve. Automatik er vældig smart i nogle sammenhænge, men bestemt ikke alle.

Ligesom du selv bestemmer, om du vil lytte til DR P3, Pop FM eller NOVA, kan du også finjustere dine hjerneantenner som en radiomodtager og bestemme, hvad, du vil lytte ind til i mødet med dine omgivelser.

Bevidsthed om din grundstemning, når du bevæger dig ud blandt andre, kan gøre dig fri for at blive offer for omgivelserne, og i stedet være den, der har indflydelse på omgivelserne.

Din indflydelse på dine omgivelser er enorm

Du kender optimisten, der altid ser lyst på livet og finder en vej videre, selvom der opstår problemer. Optimisten har trænet sin grundstemning gennem sine tanker om sig selv og sine omgivelser.

Står du op om morgenen og er bevidst om, hvad du vil, føler dig o.k. og tænker, at det nok skal blive en god dag, og at du når det vigtigste med hjælp fra samarbejdsvillige mennesker omkring dig, så er det den radiokanal, du har stillet ind på. Kort sagt, er du godt tilfreds og udhvilet og har tillid til, at det bliver en god dag, så skal der en meget stærk påvirkning til at forstyrre din grundstemning.

Når du har en god grundstemning, er din indflydelse på dine omgivelser ligeledes enorm. Jeg har selv oplevet at blive mødt med så meget oprigtig venlighed fra en med en god grundstemning, at min egen grundstemning gik fra frustration til håb.

Interview med parterapeut Katrine Axholm

For at undersøge emnet dybere har jeg lavet et interview med parterapeut Katrine Axholm. Katrine sætter spot på parforholdet: Om at gøre dig fri af din partners grundstemning, så den ikke vælter dig. Om hvordan du kan forebygge din grundstemning med selvkærlighed, så din partner kan være sur i fred.

 

Kristine Nygaard

Kristine Nygaard er grafisk facilitator i konference og eventbranchen og har specialiseret sig i visuel kommunikation i forbindelse med forandringsprocesser og strategiimplementering. Kristine Nygaard er indehaver af Kristine Nygaard og Kiss The Frog. Kunderne tæller bl.a. Abbvie, SKAT, Novo Nordisk, AstraZeneca, Kromann Reumert, Grohe, DTU, Gartner m.fl.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *