Meetafy.dk
Kommunikation

Fællessang: Syng jer til effektiv kommunikation og fællesskab

Fællessang: Syng jer til effektiv kommunikation og fællesskab

FÆLLESSANG: At synge sammen har fået et come back. Fællessang vinder ind på flere og flere arbejdspladser, og det er med god grund. For der er forsket i, at det at synge sammen har fantastiske effekter på vores velbefindende, kommunikation, fællesskab og samarbejde.

De fleste kan sikkert tilslutte sig, at det at synge gør noget ved os, sætter os i en særlig stemning. Hvem har for eksempel ikke prøvet at synge med på yndlingssangene og oplevet den særlige følelse, energi og tilstedeværelse i nuet.

At synge er noget, der er ret ligetil. Det kræver bare en sang, og at man mødes og synger. “Men jeg kan ikke synge!”, hører man ofte. Jo, det kan alle lære, og det kommer vi tilbage til senere i artiklen.

Fællessang skaber et godt fællesskab

Hvad er det egentligt, der sker fysisk og mentalt, når vi synger og synger sammen?

Der er forsket meget i, hvad det at synge og fællessang gør ved det enkelte menneske og gruppen, og der er indlysende gode grunde til at gå i gang:

Undersøgelser fra Oxford Universitet viser, at fællessang er den aktivitet, der hurtigst etablerer fællesskab mellem deltagerne på tværs af kultur og geografi, både fordi det kræver synkront samarbejde, og fordi den fysiske og mentale aktivitet gør os gladere.

Undersøgelser fra Göteborg Universitet viser, at når vi synger sammen, får vi samme vejrtrækning og hjerterytme. Samtidigt udskilles fælleskabshormonet Oxytocin, samt de afstressende og energigivende hormoner: Dopamin, serotonin og endorfin. Også immunsystemet får et boost, da immunoglobulin A stiger i blodet.

Sang på recept

I Danmark er fællessang brugt som behandling af lungesygdomme som for eksempel KOL. Der er KOL-kor, da det at synge træner lunger og åndedræt. I flere lande som Tyskland og Sverige kan man få sang på recept mod stress.

”Pyhh, jeg anede ikke at det at synge kunne være så fysisk udfordrende. Det er lige som en gang god gymnastik,” sagde en deltager overrasket.

At synge er også motion

Når vi synger er det også en form for motion. Når vi synger, udfordrer vi muskler og vejrtrækning, og hjertet kan også komme godt op i gear. Vi forbrænder ca. 150 kalorier ved at synge stående i en time.

Undersøgelser viser, at sangere generelt har et godt kondital, stærk bryst/mavemuskulatur, god lungekapacitet, en god hjertepumpe og en god kropspositur. Faktisk er der sangere, som har en sixpack grundet den abdominale aktivitet.

Fællessang. Syg jer til større fællesskab

Hvad gør sang ved vores samarbejde og kommunikation?

Har man været til en koncert, får man en oplevelse, hvor musikken er ”produktet”. Dette produkt er resultatet, som dirigent, sangere og musikere har samarbejdet og kommunikeret om. Alt er fastlagt for, hvordan stykket skal udføres, så det får den ønskede effekt og kvalitet.

Hver en detalje og enighed om fortolkning af tekst, til stemning, følelsen og energien, der skal være i lyden, til tempoet og rytmen, skal aftales og overholdes. Her skal der være en fælles koncentration og lytte evnen er i spil. Er bare én ukoncentreret eller usikker på en detalje, har det indflydelse på, om musikken kører som aftalt eller ikke gør. Og om kunderne, publikum, får et godt produkt og oplevelse og vender tilbage igen.

Det kan overføres til den daglige kommunikation og samarbejde i virksomhederne. Ofte ligger succesen i den lille detalje med den store virkning. Har vi talt og lyttet, så vi kan forstå hinanden og har fælles og individuel gennemslagskraft og kreativitet, der kan gøre en forskel, for at succesen er i hus. Det er her, at sangtræningen (fællessang) og teambuildingen kan gøre den ekstra forskel.

At synge styrker den personlige performance og gennemslagskraft

Når vi bliver bevidste om, hvordan man synger og begynder at synge regelmæssigt, har det alle de goder som tidligere nævnt. Oven i købet har det at synge også stor indflydelse på vores gennemslagskraft.

  • Ved at lave sang- og stemmeøvelser træner vi vores stemmer, så den får mere volume, en tydeligere diktion og en stærkere stemme til at bruge i den daglige kommunikation. Vi bliver bedre til at foredrage engageret.
  • Vi bliver mere fortrolige med at stille os op og ”tage gulvet” med overskud.
  • Vi får en bedre kropsholdning og god grounding og kan bedre styre kropssproget.
  • Vi øger vores evne til at lytte både til andre, men også til os selv og den kvalitet, vi sender ud i rummet.
  • Og så sætter sang gang i kreativitet og andre måder at gøre tingene på.

Alle kan synge!

Der er mange, der tror de ikke kan synge. Det kan være, de har fået at vide af andre, at de ikke kan. Eller de synes ikke, det er let, når de for eksempel skal synge til festen eller til salmerne i kirken. Men det er med sang som med alt her i livet, at det handler om at vide, hvordan man gør. Det er den rigtige teknik som gør forskellen.

Hvis man tænker, at man ikke kan, vil alle de kropslige ingredienser, der skal samarbejde for at lave en lækker fri lyd, anspændes: Kropsholdningen bøjes, kæbe- og halsmuskler spændes, og åndedrættet bliver hektisk. Når det sker, bliver det en lille og måske falsk melodi, der kommer ud.

Når man ved, hvordan man skal bruge krospholdningen, trække vejret rigtigt og bruge læber, kæbe og tunge til at forme ord, er det faktisk ret nemt at synge rent og få en lækker lyd ud.

Se også indlægget! Din stemme har en skjult kraft – brug den effektivt!

Sådan kommer I godt i gang med fællessang

Hvordan kommer I i gang med fællessang?

I bund og grund kan I bare aftale at synge morgensang, fredags fyraftens sang eller lignende. Tag nogle sange med. Aftal, hvem der tager med næste gang, og fortæl eventuelt lidt om, hvorfor den sang betyder noget særligt – det giver også noget til at lære hinanden bedre at kende.

Gode råd til at synge bedre sammen

Hele kroppen er et resonansrum derfor:

  • Stå op, det giver mere fri lyd.
  • Hav en god rank kropsholdning.
  • Træk vejret lidt dybere end normalt, så får I fat i musklerne, der støtter stemmen, og udåndingen er det, der skaber lydbøgerne til stemmen.
  • Brug læberne meget mere end normalt til at udtale ordene, så aktiverer man også mundhulen, som er med til at skabe det rette overtoneforhold, der er med til at man synger rent.

Få inspiration til en god start

Ønsker I at komme i dybden og bruge fællessang som et middel til samarbejde, kommunikation og gennemslagskraft?

Selv om I sagtens kan starte jeres sang tradition op med at synge en sang og have den store glæde ved det, giver det god mening at komme rigtigt fra start med sang. Det kan I med en kyndig introduktion og brugbare værktøjer fra en professionel sanger og korleder, der er vant til at arbejde med sang teambuilding ude i virksomhederne. Hermed kommer alle godt fra start med sangstemme instruktion, lytte øvelser og nyttige værktøjer, der giver jer inspiration og redskaber til jeres fællesskab, kommunikation og kultur og samarbejde.

Alle kan deltage, der kræves ingen musikalske forkundskaber, og det er sikkert at synge. Ingen kan komme til skade. Alle har en sangstemme. Det handler om at finde ud af, hvordan man bruger den rigtigt og skabe den gode stemning.

Vibeke Krogsgaard

Vibeke Krogsgaard, CEO, Voxlab, har igennem 2 årtier trænet executives, ledere, medarbejdere og teams, i personlig performance og gennemslagskraft, både i Danmark og internationalt. Blandt de faste kunder er Danfoss, Linak, CBS og Rigsrevisionen, ligesom Jobindex har udnævnt Vibeke til at være blandt Danmarks top20 foredragsholdere. Vibeke er pioner inden for udvikling og afholdelse af træning i personlig performance og gennemslagskraft.
Hendes unikke redskaber, udspringer fra hendes baggrund som professionel operasanger. Vibeke laver også teambuilding med sang som omdrejningspunkt. Vibeke og hendes stab af undervisere er alle aktive professionelle scenekunstnere, som kender indgående til at præstere fysisk og mentalt. Voxlab er blandt de få danske virksomheder, der udbyder teambuilding med klassisk musik og opera som omdrejningspunkt. Voxlab underviser og rådgiver både grupper og enkeltpersoner og sørger altid for, at alle bliver fulgt til dørs i forhold til deres konkrete ønsker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *