Meetafy.dk
Kommunikation

Din stemme har en skjult kraft – brug den effektivt

Din stemme har en skjult kraft – brug den effektivt

STEMME: Din stemme kan give dig en enorm gennemslagskraft. Bliv klogere på din stemme. Få 3 gode råd til, hvordan du kan styrke din gennemslagskraft med stemmen alene, næste gang du skal præsentere noget.

Nåhhh, NU forstår jeg endelig, hvad det er I laver I jeres afdeling! Det spontane udbrud kom fra marketingschefen, som deltog på et internt kursus, hvor jeg trænede en gruppe specialister i personlig gennemslagskraft og præsentation. Det er dag 2 på kurset: Her står en ingeniør med begge ben solidt plantet på gulvet, tydelig tale, en varm stemme og et roligt åndedræt.

Sådan præsenterede han bestemt ikke dagen før, da han holdt sit oplæg om et nyt produkt, de var ved at udvikle i hans afdeling: Han mumlede frem for at bruge sin stemme. Han talte ikke sætningerne helt til ende og vidste ikke helt, hvor han skulle gøre af sig selv på gulvet. Der var for meget indhold på de alt for mange slides – nok mest lavet for, at han selv skulle kunne huske, hvad han ville sige og for at få fokus væk fra ham.

Min pointe er selvfølgelig, at det ikke er hensigtsmæssigt, at en person fra den ene afdeling ikke forstår, hvad den anden afdeling er i gang med at udvikle. For ikke at tale om internt i afdelingen, hvor netop klar kommunikation har stor betydning for, at alle ved, hvad de skal gøre i dialogen omkring udviklingen af produktet. Og hvad med den dag, hvor produktet skal præsenteres og sælges? Hvordan vil potentielle købere og samarbejdspartnere mon opfatte den som præsenterer, virksomheden og produktet?

Det er en del år siden – men oplevelsen runger stadigvæk med stor kraft, fordi det var vand på min mølle: Hvad nytter præsentationer og møder, hvis tilhørerne ikke kan forstå, hvad taleren siger og vil med sit budskab? Og hvis taleren ikke brænder igennem? Ja, det er her stemmen og stemmen kraft kommer ind i billeder.

Stemmen giver dig gennemslagskraft

Mange forbereder primært, hvad de vil sige, men ikke hvordan de performer indholdet ud med stemmen. Dét er afgørende for resultatet.

Igennem 20 år som underviser i gennemslagskraft og mundtlig formidling, oplever jeg ofte at det er stemmens brug, der er ”the missing link” hos deltagerne. Men man skal ikke underkende stemmens betydning og indflydelse på udfaldet af budskabet. For alt mundtlig formidling kommer jo netop ud i æteren gennem stemmeføringen.

Det er stemmen – og stemmen alene – der sørger for, at ordene kommer til live. Uden stemme, ingen ord at lytte til. Derfor er det vigtigt at have redskaber til at formidle klart og overbevisende, så budskabet bliver forstået og omsat. Og derfor er det vigtigt, hvordan formidleren bliver opfattet og husket.

Stemmeneuroner – hvad er nu det for noget?

De fleste ved, at kropssproget er vigtig for, hvordan vi læser, opfatter og vurdere hinanden. Vi ved også, at vi ofte spejler os i hinandens kropssprog.

De færreste ved dog, at det samme gælder for stemmen. Et eksempel: Min mand og jeg taler sammen samme dialekt, og konversationen ligger i fælles toneleje. Så ringer hans telefon, og promte slår han over i jysk – så ved jeg, at det er min svigermor, han taler med. Vores stemmer tuner altså ind på hinandens klang, stemning, volume og hastighed.

Stemme-neuroner er ligesom kropssprog også medvirkende til, hvordan vi opfatter taleren – både som person, talerenes troværdighed, professionalisme osv.

Derfor er det igen vigtigt, at stemme og person hænger sammen. Det er jo ærgerligt at miste terræn på baggrund af en stemme, der svigter en – måske grundet dårlig klang eller utydelig stemmeføring. OG ja, man kan træne sin stemme, så den passer til en. Vi har alle et fantastisk stemme materiale, som bare venter på at komme i spil.

De mest almindelige stemmeproblemer er:

  • en nervøs stemme
  • for hurtigt hastighed
  • utydelig udtale
  • manglende stavelser og endelser
  • forkortelser
  • ord og sætninger, der ikke bliver talt færdig
  • at volumen er for lille, så man ikke kan tale rummet op
  • at stemmens klang er skinger eller klangløs at lytte til.

Mange oplever også stemmeproblemer såsom hæs og træt stemme, at de skal rømme sig meget, eller at halsen ‘snører’ sig sammen.

6 bud på hvor problemerne med din stemme kommer fra

Hvor kan problemerne komme fra?

Stemmen er et meget fint og kompliceret apparat, som fungerer i samarbejdet mellem krop, åndedræt, hjerne og mindset.

1. Åndedrættet

Et velfungerende åndedræt er alfa og omega for en god velfungerende stemme. I det øjeblik man ikke trækker vejret rigtigt – for eksempel hvis man bliver nervøs – vil det straks blive sværere at styre stemmen. Muskelspændinger er også afgørende for stemmens kvalitet. Et eksempel er en stemme med lille volume, skinger klang og monoton stemmeføring. Det kommer ofte af kæbespændinger og ses og høres ofte hos personer, som smiler hele tiden, mens de taler.

2. Tungen

Spændinger er ofte også i tungen, der er en meget stor muskel, som vi kun ser toppen af isbjerget af i munden. Tungen har super travlt med at skulle bevæge sig hele tiden for at forme ordene muskulært i samarbejde med tunge, ganesejl og læber. Når tungen er anspændt, kan den ikke honorere kravene, og derfor går det galt med udtalelsen.

3. Dialekter og sprog

Dialekter og sprog har også stor indflydelse på stemmens kvalitet og ‘brugervenlighed’. Nogle dialekter og sprog giver et stort tungespænd, som skaber en mørk og utydelig udtale, ligesom andre skaber en skinger og nasal udtale. Man kan godt bevare sin dialekt, selv om man får trænet den uhensigtsmæssige spænding væk, og samtidigt få en flottere og sundere stemme.

4. Stemmens klang

Og så er der klangen i stemmen, der formes af krop og åndedræt, men i høj grad også af, hvordan vi har det mentalt. Vi farver lyden af vores humør og kan sætte stemningen i rummet ved at sætte den rette stemning mentalt. Det er faktisk muligt at ændre stemningen ved selv at skifte tankesættet ud. For eksempel kan man erstatte den nervøse tanke som: ”Det skal bare overstås” med en god portion: ”Jeg glæder mig. Det bliver en god oplevelse”.

5. Sprogskift

På en MR-scanning, hvor tungen skal skifte fra et sprog til et andet, er det tydeligt og sjovt at se, hvor stor forskel der er, når der skal udtales samme sætning på henholdsvis engelsk, tysk og kinesisk. Via scanningen kan man bedre forstå, hvorfor det kan være svært, hvis der skal skiftes sprog.

Et godt tip er at huske, at der skal lidt tid til at få sprogcenteret i hjernen og stemmeapparatet til at arbejde sammen. Årsagen er, at det er en anden muskelindstilling, der skal til.

6. Webinar, online møder, telefon og video

I dag, hvor mange møder foregår online, og flere og flere laver webinarer, er det ekstra vigtigt at kunne bruge stemmen bevidst. Det slider mere på stemmen at tale foran skærmen, så mange bliver hurtigt trætte i stemmen. Det er det samme, der sker, når vi taler i telefon og optager video.

Man anstrenger stemmen mere muskulært i disse situationer lige som skærmen på pc har en ventilator, som udtørrer slimhinderne omkring stemmelæberne. Dermed kan der opstå en træt og hæs stemme.

3 gode råd til at bruge stemmen optimalt

3 gode tip til at bruge stemmen

1. Udtal ordene med mere omhu

Tag dig tid til at bruge læberne mere aktivt. Prøv foran et spejl, eller optag dig selv på telefonen med video. Sig den samme sætning og gerne et par lange ord, både hvor du ikke bruger læberne særligt aktivt og derefter gør dig umage med at bevæge læberne. Hør og se forskellen. Bonus er, at du får mere ansigtsmimik – som tilhørerne også læser dig ud fra.

2. Tag dig tid til at trække vejret ordentligt

Indåndingen skal dybere ned og danner hermed stemmens støtte og giver bedre stemmedybde, volume og en klar sikker stemmeføring. Udåndingen er stemmens ”benzin”. Det er udåndingen der skaber lydbølgerne og giver ordene liv.

3. Husk de vigtige kunstpauser

Træn pauserne ved at være stille mellem sætninger. Tæl inden i dig selv til 3 sekunder. De er vigtige, at din stemme får en pause, så du kan blive ved med at tale med tydelig og engagerende stemme med en behagelig volume og klang. Det giver også dit publikum en pause med tid til at omsætte det, du netop har sagt. Samtidig får du til til at huske, hvad du skal sige næstefter.

Det er vigtigt at have tillid til sin stemmetræners professionelle baggrund.

Jeg har ofte hørt sætninger som: ” Jeg har fået vide, at jeg skal tale højere, langsommere, mere tydeligt – men hvordan?”

Når man vælger at træne stemmen, er det vigtigt at lægge tilliden til en, som har en professionel baggrund og ved, hvor stemmeproblemerne kommer fra, og hvordan de løses.

Stemmen er i høj grad et meget fysisk apparat. En træner kan ofte spotte, hvor udfordringen kommer fra – f.eks.

  • om det er en forkert vejrtrækning, hvor kan der være spændinger, som i kæbe, hals og tunge
  • om der er en uhensigtsmæssig kropsholdning, der blokerer for den gode klang og volume
  • om det er mindsettet og personen bag stemmen, der skal arbejdes med i forhold til at have det godt med at stå foran et publikum.

Man kan ændre klang, få mere dybde og større volume, komme af med uhensigtsmæssigt stemmebrug og blive klog på hvordan man formidler med overskud og sikkerhed, så budskaberne når klart og engagerende ud til tilhørerne. Og så er det faktisk rigtigt sjovt at udforske stemmen og dens fantastiske muligheder.

Stemmen ændrer sig – så pas godt på den

Hvis man nogensinde har prøvet at være hæs eller miste stemmen et stykke tid, har man sikkert oplevet, hvor ubehageligt det er ikke at kunne sige noget eller samtale.

Det er vigtigt at holde sin stemme i form, for den ældes. De fleste har sikkert hørt en ældre person med en tynd, hæs stemme, knirkende stemme. Men heldigvis er det med stemmen, som med resten af kroppen. Med et træningsprogram kan man styrke og holde stemmen ved lige hele sit liv. Så pas godt på den.

Se også denne video med Vibeke Krogsgaard

Vibeke Krogsgaard

Vibeke Krogsgaard, CEO, Voxlab, har igennem 2 årtier trænet executives, ledere, medarbejdere og teams, i personlig performance og gennemslagskraft, både i Danmark og internationalt. Blandt de faste kunder er Danfoss, Linak, CBS og Rigsrevisionen, ligesom Jobindex har udnævnt Vibeke til at være blandt Danmarks top20 foredragsholdere. Vibeke er pioner inden for udvikling og afholdelse af træning i personlig performance og gennemslagskraft.
Hendes unikke redskaber, udspringer fra hendes baggrund som professionel operasanger. Vibeke laver også teambuilding med sang som omdrejningspunkt. Vibeke og hendes stab af undervisere er alle aktive professionelle scenekunstnere, som kender indgående til at præstere fysisk og mentalt. Voxlab er blandt de få danske virksomheder, der udbyder teambuilding med klassisk musik og opera som omdrejningspunkt. Voxlab underviser og rådgiver både grupper og enkeltpersoner og sørger altid for, at alle bliver fulgt til dørs i forhold til deres konkrete ønsker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *