Meetafy.dk
Kommunikation

Få energi når du arbejder foran skærmen og til virtuelle møder

Få energi når du arbejder foran skærmen og til virtuelle møder

Få tips til at blive frisk, få mere energi til arbejdet foran skærmen og til at føle dig parat til at være ”på” virtuelt.

Tørre øjne, stemme og et stift ansigt er tit resultatet af mange timer foran skærmen. Dagligdagens arbejde og undervisning er gået online. Det kan kræve mere end at mødes ”on location” og at arbejde fra kontorpladsen. Tiden kan hurtigt flyve fra os, når vi sidder foran pc’en. Vi sidder ofte alt for længe og ser ind i det blå lys.

At være foran skærmen giver mange trætte øjne. Man bliver ør i hovedet og får tørre slimhinder på stemmebåndene. Det kan være ubehageligt og have indflydelse på energi og koncentration.

Og det kan have indflydelse på vores gennemslagskraft, når vi er på virtuelt, fordi en tør stemme, stiv mimik og træt udstråling kan gå ud over gennemslagskraften og kommunikationen. Det kan gøre det svært for deltagerne at forstå, hvad der bliver sagt. Dermed får vi ikke altid det optimale ud af virtuelle møder og undervisning.

Det er en god idé, at holde sig væk fra skærmen mindst 30 minutter, inden du skal ”på”. Varm i stedet for op mentalt og fysisk.

Her er gode råd til at føle sig mere frisk, både når man arbejder længe foran sin pc, og inden man skal være ‘på’ til det virtuelle møde.

1. Indøv nogle gode skærmvaner

Lav en tidsplan. Jeg plejer at sætte mit ur til 25- 30 minutter. Så holder jeg en pause på 5-10 minutter fra skærmen. Her gælder det så om ikke at se ind i sin mobil, men lave noget helt andet – væk fra skærmen.

Det kan for eksempel være de fysisk øvelser herunder, der skal sørge for, at øjne, stemme og ansigt bliver strukket ud og kan slappe af. Det tager faktisk ikke mange minutter og kan gøre en stor forskel – også for velværet.

Undgå tørre øjne foran skærmen

2. Undgå tørre øjne og tør stemme

Mange kan genkende det, at øjnene føles tørre, klør og bliver røde. Ligesom stemmen også kan føles tør og irriteret, så man ikke er klar til at skulle tage ordet. Der kan være mange grunde hertil. En af dem er, at slimhinderne udtørres grundet ventilatoren i pc’en.

Her er gode råd der kan hjælpe:

Sørg for at kigge ind i skærmen på pc’en og ikke ned eller op, Pc’en bør være i bordhøjde, så vi kigger lige ind i skærmen. Sørg for at indstille lyset på skærmen i en behagelig grad. Lad ikke pc’en stå op imod en væg, der skinner meget.

Lav disse øvelser med øjnene, 10 gange hver. Kig ikke ind i pc’en imens.

Det er kun øjnene der skal bevæge sig, ikke hele hovedet:

  1. Kig fra side til side
  2. Kig op og ned
  3. Kig på skrå oppe højre fra og ned mod venstre og derefter modsatte side
  4. Sæt pegefingeren ca. 30 cm foran næsen. Bevæg fingeren ind mod næsen. Følg fingeren til du ser dobbelt. Bevæg fingeren tilbage igen
  5. Ha’ stadigvæk pegefingeren foran næsen, men lidt tættere på, så du ser den klart og ikke dobbelt. Kig på noget langt ude i horisonten. Kig derefter på pegefingeren
  6. Gnid hænderne mod hinanden så de føles varme. Pres håndfladerne lidt hårdt, uden at det gør ondt, mod de lukkede øjne
  7. Blink med øjnene langsomt.

Skærmen - stræk tungen

3. Varm stemmen og ansigtet op

Stemmelæberne og halsens slimhinder udtørres let, eller der kan komme slimklatter på stemmen, der generer og gør, at man ofte rømmer sig. Det kan blive en ond cirkel, der i værste fald kan give skade på stemmen.

Disse tips kan hjælpe stemmen og varmer ansigtet op

  1. Drik vand mange gang i løbet af dagen – allerede når du står op. Det fugter stemmens slimhinder og vækker stemmen. Undgå for meget kaffe og sort te, der kan udtørre stemmen. Ved slim kan man undgå mælkevarer i ca.14 dage og se, om det gør en forskel. Eller forsøg at lade være med at rømme dig – så går det ofte over
  2. Tungen er en meget stor muskel. Ræk ofte tunge, lav store gab og skær ansigter. Det strækker både tungen, kæben, og giver mere rum i mundhulen og vækker ansigtet
  3. Masser dit ansigt. Pres håndfladerne lidt hårdt, uden at det gør ondt mod tindingerne, og lad håndfladerne glide ned langs kindben og ned mod kæben
  4. Sid /stå i en ordentlig kropsholdning. 90 graders ben mod gulvet, hvis du sidder. Det giver mere fri lyd, når du skal tale
  5. Træk vejret lidt dybere, og udtal ordene mere med læberne, når du skal sige noget. Det får din stemme til at lyde sikker og tydelig
  6. Syng! Det træner din stemme, giver dig energi, er afstressende og får dig i godt humør

4. Og så lige de gode virtuelle råd, når du skal ‘på’ skærmen

Hav en positiv indstilling til dig selv og opgaven. Glæd dig – det smitter af på de andre.

  1. Hvis du mærker nervøsitet, så husk at trække vejret roligt og lidt dybere end normalt. Tal positivt til dig selv i din indre dialog.
  2. Husk at der er en grund til, at lige netop du har denne opgave. Det er, fordi du er den rigtige til den. Du har sikkert viden, erfaring, uddannelse og interesse i emnet.
  3. Husk at starte og afslutte stærkt. Mange bruger alt for meget tid til at tale sig varme. Forestil dig, at du kun har 130 anslag, når du skal forberede henholdsvis din indledning og din afslutning. Du skal ikke kunne det udenad, men denne forberedelse tager det du vil sige helt ind til benet.
  4. Inddrag dine deltagere. Hvis der ikke er så meget tid til dialog, så spørg ud med spørgsmål de ikke nødvendigvis skal svare på, men som får dem til at lytte og ræsonnere over det du siger.
  5. Husk at tage kunstpauserne- de er SÅ vigtige – snak i en lind strøm gør det svært for deltagerne at sortere i hvad der bliver sagt.

Og så husk lige de helt simple tiltag: at rejse dig op og strække dig, gå ud i den friske luft og lad dagslyset give dig energi og D-vitaminer.

Læs også! Sådan forbereder en taler sig mentalt og fysisk på at tage ordet

Vibeke Krogsgaard

Vibeke Krogsgaard, CEO, Voxlab, har igennem 2 årtier trænet executives, ledere, medarbejdere og teams, i personlig performance og gennemslagskraft, både i Danmark og internationalt. Blandt de faste kunder er Danfoss, Linak, CBS og Rigsrevisionen, ligesom Jobindex har udnævnt Vibeke til at være blandt Danmarks top20 foredragsholdere. Vibeke er pioner inden for udvikling og afholdelse af træning i personlig performance og gennemslagskraft.
Hendes unikke redskaber, udspringer fra hendes baggrund som professionel operasanger. Vibeke laver også teambuilding med sang som omdrejningspunkt. Vibeke og hendes stab af undervisere er alle aktive professionelle scenekunstnere, som kender indgående til at præstere fysisk og mentalt. Voxlab er blandt de få danske virksomheder, der udbyder teambuilding med klassisk musik og opera som omdrejningspunkt. Voxlab underviser og rådgiver både grupper og enkeltpersoner og sørger altid for, at alle bliver fulgt til dørs i forhold til deres konkrete ønsker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *