Nytårsforsætter dur de til noget? Vi kender det… skønne hensigter, der aldrig ser dagens lys. Lær hvordan du kan gøre!
Nytårsforsætter, dur de overhovedet? Vi kan vel godt være enige om, at der skal være en eller anden form for bevidst tænkning og handling. Men hvordan får man så slankekuren til at fungere, opnår at den sunde levevis kommer ind i hverdagen, eller at muligheden for karriereskiftet lander?
2021 er et nyt år og en ny begyndelse. Alting starter med ideen, og så…
I 2013 ønskede jeg mig så meget en ændring af mit arbejdsliv. Jobbet havde udviklet sig til uønsket meget travlhed og stress. Men ironisk nok også mere kedsomhed.
Måske skal man passe på, hvad man ønsker sig. Jeg blev nemlig sagt op sammen med 84 af mine kolleger grundet nedskæringer og omorganiseringer. Jeg måtte nærmest trøste min chef, der var så ked af at skulle give beskeden. Men for at være helt ærlig, så var jeg meget glad, da jeg gik ud ad døren den sidste gang. For det job var på alle måder færdigt for mig.
En anden fortælling kunne dog også have været mulig …
Nemlig den, at juledagene i 2012 kunne være brugt til at iscenesætte et nyt arbejdsliv eller karriere.
Desværre er der mange, som lader stå til: For man siger jo ikke sit gode velbetalte job op, vel? Mange keder sig. Nogle får stress. Andre har lullet sig ind i den daglige trummerum, hvor der ikke rigtigt er plads til forandring.
Få det som du vil have det
Hvordan kan man få det, som man vil have det uden at vide, hvad præcis man vil have? Mange af mine klienter har ingen anelse om, hvad de vil, de ved bare, at de ikke vil have det, de har nu.
Nytårsforsætter dur de? De er jo stensikkert kommet af et ønske om forandring.
Alting i denne verden er begyndt som en idé, en tanke, en intention. Det er meget svært, nok umuligt, at få ikke-ideer og sætte ikke-mål. Derfor nytter det ikke noget, ikke at vide, hvad man vil ikke-have.
Det er muligt at få det du gerne vil, men du skal tænke tanken,
se det for dig, vide hvorfor det er vigtigt,
lægge en plan og følge den.
Meget enkelt – og så alligevel ikke helt.
Det indre arbejde
Nytårsforsætter dur kun, når det indre arbejde tages med i planlægningen.
Det er nemlig sådan, at når vi skal forsøge nye veje, sætte os ud over “plejer” og komfortzone, så kan vi være forvissede om, at alt vores “BS” kommer til overfladen. Alt det vi ikke vil tænke på, være bekendt, ikke tør, gamle skygge-tanker om skyld og skam. Det skaber negative følelser og mavekramper. Og lige der stopper de fleste.
Afhængig af hvor bevidst man er, kan undskyldningerne være mange:
- “Ingen kvinder i min familie har nogensinde haft en stor stilling.”
- “Hvis jeg skal tjene mere, bliver dagene stensikkert mega hårde.”
- “Det kan nok ikke lade sig gøre at have karrierejob og små børn samtidig”
- Indsæt selv din egen yndlings-undskyldning.
Helt utroligt mange mennesker, tænker dog slet ikke sådan. De handler bare ikke. De får ideen og ønsket, og så slut.
- “Næh, jeg har det jo også godt nok”, “Der er vist ingen der vil have sådan en på min alder” osv.
Det var så det.
Erkend nødvendig selvindsigt
Rudolf Steiner var østrigsk filosof, okkultist, Goetheforsker, pædagog, arkitekt, dramatiker, social tænker og esoteriker. Han er bedst kendt som grundlægger af antroposofien og Steinerpædagogikken. (Kilde: Wikipedia). Hans lære, som er alternativ og holistisk, er kendt, elsket og efterspurgt fortsat.
Blandt hans mange værker, har han også skrevet en fin tekst til åndeligt forberedelsesarbejde for et nyt år, kaldet 12 Hellige Nætter. I bogen: Sjælens tolv indvielser, udgivet på Gilalai forlaget, er det gengivet sammen med Harriet Koch’s Årets rytme.
Her er de 12 juledage fra juleaftensdag til hellig 3 konger spejlet i årets 12 astrologiske rytmer og livstemaer.
Igennem disse 12 temaer for indre arbejde, får du en metode til at reflektere og gøre dig tanker om, hvordan du får bedst indsigt om dig selv og hvor du spænder ben for dig selv.
Bogen Sjælens tolv indvielser, dukkede op i min verden i 2015 og siden har jeg praktiseret den som grundlag for min personlige vision og strategiarbejde i juledagene. Jeg kalder dem mine 12 hellige dage.
Nytårsforsætter dur!
De der nytårsforsætter dur de så overhovedet?! Kunne man spørge. De har bestemt et blakket ry.
I golf har vi udtrykket: “Den fik i det mindste chancen”, når bolden triller forbi hullet. Hvis intentionen er der, men energien mangler – så fik den ikke engang chancen.
Det samme er tilfældet, når man får ønsket om at lave noget om. Tænk over, hvordan det kan ske. Og så stoppe der. Den idé fik ikke engang chancen.
Jeg mener, vi alle kan lykkes, og at vi tit lykkes med helt utroligt meget – uden at vide det!
Det er ofte, fordi vi glemmer at se de små sejre. Vi har øjnene stift rettet mod målet og opdager ikke, hvad der sker af gode ting for os undervejs. Vi tror verden er lineær. Det er den ikke. Kig på naturen, og læg mærke til spiralerne. Planter “skruer sig” opefter. Du kan se det tydeligt på træerne og slyngplanterne. (Forskerne har ovenikøbet fundet, at det foregår efter det gyldne snit; Fabonacci tallene).
Det samme gælder vores selvudvikling. Der er ingen, som vokser lineært. Derfor er der mange “omveje” for at nå et mål, fordi det indre arbejde skal rundt om så mange forskellige emner og temaer. Låse der skal låses op, og lig der skal ud af lasten.
Eksempelvis, hvis man går efter karrierejobbet, selvom man har små børn. Så skal man arbejde med at tro på, at det kan lade sig gøre.
Det kan man bl.a. ved at se på, hvem der kan hjælpe med børneafhentning og evt. pasning til, man selv er hjemme. Eller planlægge hjemmearbejdsdage, hvor man har taget med, at arbejdet foregår mest tidlig morgen og sen aften. At man har kommunikeret med sine omgivelser om, hvad det er man gerne vil.
Det kan sættes på formel
- Hvad vil jeg virkeligt gerne?
- Hvorfor vil jeg det? Og er det vigtigt? For hvem?
- Hvordan vil det nære mig og min sjæl med glæde og motivation?
- Hvad er det første mål jeg vil gå efter?
- Hvornår ved jeg det er nået?
- Hvad forhindrer mig bredt betragtet (indre og ydre faktorer)
- Hvem skal hjælpe mig?
- Hvordan er mine 3 vigtigste værdier opfyldt i dette?
- Hvordan ser min hverdag ud?
- Er alt arbejdet umagen værd?
- Hvem er jeg som person, når jeg har opnået det?
- Tror jeg på det, og på mig?
Nytårsforsætter dur – med små babyskridt
Det er min påstand, at vi ikke skal planlægge i detaljen. Den holdning, kan jeg roligt sige, ikke altid blev vel modtaget i min tid som projektleder.
Men det er min erfaring, at dels overser man fuldstændigt alle de små sidegevinster, der pludseligt kan lade sig gøre, når man ikke er alt for ensidigt fokuseret. Dels forsvinder noget af mystikken og charmen ved livet. Det, der gør det hele sjovt og giver begejstring.
Nogle gange ser målet bare anderledes ud, når man lander. Måske er der ikke iskageboder på hvert et gadehjørne, men så er der måske en lækker strand med udsyn og højt til loftet. Og ofte opdager man, at det i grunden var lige det, man ønskede sig.
Hvordan kan det nu ske? Det er fordi, at når vi går vejen, så udvikler vi os på alle planer (spiralerne fra før), og derfor får vi større klarhed på, hvad vi virkeligt har brug for, inderst inde.
Nytårsforsætter dur! Hvad drømmer du om i 2021?