Meetafy.dk
Ledelse & personlig ledelse

Har du også svært ved at tackle, at I er uenige?

Har du også svært ved at tackle, at I er uenige?

5 steps til at få større udbytte af de møder du går til

Dette er min fjerde artikel i serien med i alt 5 steps til at styrke dine relationer gennem en tydelig og nærværende kommunikation. Denne gang sætter jeg fokus på kunsten at acceptere forskellighed i den omverden, du møder. Brug disse 5 steps til at skærpe dit fokus og opnå større udbytte af de møder, du går til.

Step 1: Sænk tempoet
Step 2: Træn nærværet
Step 3: Lær at lytte
Step 4: Acceptér forskellighed
Step 5: Kommunikér autentisk

Uenighed er et livsvilkår

I det øjeblik du lytter og hører, hvad andre siger, bliver det tydeligt, hvor forskellige andre mennesker kan være fra dig og din måde at tænke på. Måske hører du noget, som du ikke tror på eller sympatiserer med. Er I uenige, så får du ofte brug for din rummelighed og evne til at stå ved dig selv for at kunne acceptere den forskellighed, du møder.

7 situationer, hvor det er svært at andre er uenige

  1. Når du er overloaded og føler dig presset
  2. Når du tvivler på egne evner, og dine meninger kommer i spil
  3. Når uenighed kræver, at du står fast og skal sige ’nej’
  4. Når den andens mening passer dårligt ind i din plan
  5. Når du oplever, at din grænse bliver overtrådt, og du bliver vred
  6. Når noget rammer ned i dit gamle mønster, så fortiden aktiveres
  7. Når du tænker: Det man da ikke mene/gøre.

Hvorfor er forskellighed så svær?

For mange er forskellighed lig med uenighed. Er der noget, vi ikke ønsker i forholdet til vores medmennesker, så er det uenighed. Det ligger helt naturligt i os, at vi forsøger at finde en fællesnævner og fokusere på områder, hvor vi ligner hinanden. Et urinstinkt fra tidligere tider, hvor det var altafgørende for vores overlevelse at være en accepteret del af flokken.

Det er stadig nødvendigt for vores psykiske velbefindende at være accepteret af fællesskabet og nemmere, hvis forskelligheden ikke er alt for markant. Derfor bliver vi ofte utrygge, når vi møder andre meninger og måder at leve og tænke på.

Omvendt er det jo i forskelligheden udviklingen er

Hvis vi arbejder, bor og går på uddannelse sammen med mennesker, der ligner os selv, bliver det hele lidt forudsigeligt og ufarligt. Vi risikerer at ’falde i søvn’, fordi alting er, som det plejer. Vi behøver ikke at holde fast, idet båden på ingen måde gynger. Det kan ligefrem være, at vi begynder at kede os.

Idéudvikling og nytænkning har klart bedre kår, når der er røre i andedammen, og meningerne er forskellige. De forskellige synsvinkler og erfaringer giver rum til udvikling – alt skal op og flyve inden det falden ned og finder sin plads. Et herligt sted for at innovere og gøre noget andet, end vi plejer.

Det handler om måden, vi håndterer uenighed på

For at kunne rumme andres syn på tilværelsen og nå dertil, hvor du accepterer eventuel forskellighed med nogenlunde ro i krop og sjæl, må du først kigge indad på, hvor god du er til at acceptere sider af dig selv, som du ikke er stolt af. Det er ofte noget af det sværeste.

At lære at acceptere sig selv med de fejl og mangler, vi alle har, kan imidlertid være en interessant og stærk proces. Start med at opdage, hvilken betydning det får, når du taler og tænker pænt om dig selv. At du giver dig selv plads til at fejle og være uperfekt. Det gør dig bedre rustet til at rumme andres uperfekte sider.

3 gode råd til at håndtere uenighed bedre

1: Acceptér dig selv

Accept af dig selv betyder bl.a. at du må stifte fred med dine ”skyggesider”. De sider hos dig selv, du ikke bryder dig om. Tit sker der det, at de sider, vi ikke er stolte af hos os selv, har vi tendens til at tillægge andre. Det bevirker, at vi ser os sure på vedkommende uden at lytte eller prøve at forstå, og er uenig ligegyldig, hvad den anden giver udtryk for.

Vil man videre og håndtere disse uenigheder, er man nødt til at tage udgangspunkt i sig selv, kigge indad og tager ansvar for det. Dermed kommer man til at acceptere sig selv som det hele menneske man er, skabe balance i sit følelsesliv og mærke ro, tilfredshed og få bedre relation til andre.

2: Træn din rummelighed

De fleste ønsker som udgangspunkt at være rummelige over for andre mennesker. Det er bare ikke altid muligt at praktisere i hverdagen.

Forudsætningen for at kunne rumme andre er, at man er i stand til at kunne rumme sig selv med alt, hvad det indebærer.

Rummelighed kan trænes bl.a. ved at gøre brug af sine empatiske evner i stedet for at dømme eller altid have patent på sandheden.  Prøv at sætte dig ind i den anden ved at spørge dig selv: ”Hvordan vil jeg have det, hvis jeg blev mobbet, hvis andre har sladret om mig, eller hvis dem, jeg holder af, har svigtet eller forladt mig?”

Noget, der også er medvirkende til, at man kan rumme andre bedre, er at eliminere ordet bør og skal fra daglig tale. Du vil blive opfattet mere imødekommende og åben.

Hver gang du mærker, at du ikke bryder dig om et andet menneske, ikke kan rumme vedkommende eller bliver provokeret, kan du gøre følgende: Stop op! Gør brug af din empati, og gør dig klart, at der findes andre sandheder end din egen.

3: Accept er ikke lig med enighed

Kender du den situation, hvor samtalen er gået i hårdknude? Ingen af parterne vil give sig, men står stædigt på hver sit? Der er ikke udsigt til, at man vil rykke sig en millimeter, fordi oplevelsen er, at begge føler de har ret.

Måske har den ene part overskud til at sige: – Jeg hører, hvad du siger og kan ikke rigtig se det på den måde, MEN jeg respekterer din holdning.

I nogle situationer kan det bløde op bare at sige det højt. Det føles rart at have overskud til at se tingene udefra, så det ikke opsluger en helt. Det kan være en øvelse i at udtale en eventuel vrede, der måtte være omkring emnet. Når du siger højt, at du ikke er enig, men respekterer den andens synspunkt alligevel, får du sat en grænse for dig selv og behøver derfor ikke at gemme på vreden.

Annette Jønsson

Annette Jønsson er business coach, psykoterapeut og ekspert i nærvær, balance, selvværd og kontakt. Hun har siden 2005 haft fokus på mænds personlige udvikling – mange er ledere og virksomhedsejere, som ønsker klarhed, gennemslagskraft og autenticitet i deres lederrolle. Hun er forfatter til bogen ’Fra mand til menneske’ og bruges jævnligt som ekspert. Hun er bl.a. citeret i Berlingske, Politiken, B.T., DR og Jyllands-Posten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *