Meetafy.dk
Møder & facilitering

Fra mødeleder til inspirator – 3 tips som gør en forskel for deltagerne

Fra mødeleder til inspirator – 3 tips som gør en forskel for deltagerne

Jeg har mødt forældre, der er meget optagede af deres rolle som forælder. De er nysgerrige på deres barns udvikling. De undersøger, hvordan barnet udvikler sig. De fordyber sig i deres barns læringsstile og sørger for, at sommerferien stimulerer barnet på nye måder.

Jeg har mødt mennesker, som er fuldstændig fortabt i fluefiskeri og er nysgerrig på sol, vind, vandstrøm, spejlinger, skygger, lyde og farver.

… Og jeg har mødt mennesker, der tager deres lederrolle meget seriøst, og som konstant undersøger, hvad den magt, de er tildelt, skal bruges til. De er nysgerrige på, hvordan de gør en forskel, hvordan mennesker udvikler nye færdigheder, og hvordan teams kan udvikle organisationen.

For alle disse mennesker gælder det, at de har et særligt fokus, en dybere nysgerrighed, en lyst til at fortabe sig i det, som de finder interessant.

De kan fortælle – ofte personlige historier – om barnets indlæring og om evnen til at skifte læringsstile afhængig af den situation, de befinder sig i. De kan fortælle om at læse naturen for at fange den rigtige fisk, eller om de forskellige måder mennesker organiserer sig på (grupper, hold, teams, læringsfælleskaber, virtuelle træningsgrupper, advisory boards osv.) for at skabe den største succes.

Når jeg er sammen med mennesker, som er begejstrede og passionerede, har det en enorm positiv virkning på mig. De har netop skabt et billede i mit indre, måske en særlig følelse af glæde og energi eller måske en helt ny idé til noget, som jeg straks kaster mig over – fordi jeg motiveres i øjeblikket … Det sammen kan den inspirerende mødeleder.

Prøv kræfter med rollen som inspirator

Er du en inspirator?

Når du befinder dig i rollen som mødeleder, vil de første 15 minutter af mødet være afgørende for kvaliteten af hele mødet.

Hvis du bringer dig selv i spil og inddrager det, du ellers finder interessant i din hverdag, så vil du have langt større succes med at forklare perspektivet med mødet, gøre indholdet relevant og skabe den rette emotionelle energi blandt deltagerne.

Den interessante mødeleder gør emnet relevant, inspirerer og fastholder deltagernes fokus. Anstrenger du dig derimod for meget for at fremstå inspirerende, bliver du hurtig opfattet som unaturlig og falsk.

Hvis du har lyst til at prøve kræfter med rollen som den inspirerende mødeleder og være en inspirator for andre, så har jeg 3 tips til dig.

1. Find ind til det, som interesserer dig

Vær nysgerrig: Hvad kunne være interessant for dig at have mere fokus på i din hverdag? De fleste af os var meget optaget af et eller andet som barn; billedkunst, sport, musik, dans, nærvær med andre osv. Måske har du for en stund lagt noget på hylden, som nu er værd at tage ned.

2. Giv plads til at fordybe dig

Fortab dig i et emne, som interesserer dig, men undgå at det bliver et projekt, som du skal udføre. For at kunne fordybe dig, må du have tid til at læse en artikel, nyde en bog, gå til et foredrag eller møde andre, der er optaget af det samme.

3. Fortæl den gode historie

Indsaml små historier om det, du interesserer dig for. Historierne skal være oplevet af dig og have betydning for dig selv. Historierne skal have en vinkel eller pointe, som du f.eks. kan bruge, når du skal åbne et møde for at sætte det rette perspektiv på mødet.

For mig er målet ikke i sig selv at være interessant for andre. Det opstår af sig selv, hvis vi virkelig fordyber os i et felt eller emne, som vi interesserer os for, og som vi ikke kan lade være med at tale om med begejstring.

Jeg er overbevist om, at vores evne til at være nysgerrig i livet – nærmest uanset, hvad det handler om – vil gavne os som menneske på den lange bane. Når vi træner vores nysgerrighed, bliver vi også nysgerrige på andre mennesker. Vi begynder måske at stille skarpt på, hvordan andre tænker og føler. Jeg tror samtidig, at der i stigende grad er brug for, at vi også er nysgerrig på andre mennesker, og bliver bedre til at forstå og acceptere andre måder at se tingene på.

Flemming Christensen

I mere end to årtier har Flemming Christensen sat den originale, autentiske og passionerede leder på dagsordenen. Internationale virksomheder har via THINK ABOUT IT fået øje på kombinationen mellem business excellence og personal excellence. Flemming Christensen integrerer anerkendt psykologi med moderne teorier om ledelse og teamarbejde samt filosofi og er blandt de førende eksperter inden for Enneagrammet. Han har uddannet ledere hos bl.a. Lundbeck, Novo Nordisk, Novozymes, Danske Bank, Grundfos, Top Danmark m.fl. Han er desuden forfatter til mere end 14 bøger og driver portalen Enneagrammetnextlevel.dk 

Comments

 1. Jeg er meget enig Flemming. Jeg tænker, at din pointe omkring nysgerrighed netop er det, der virker som en drivkraft. Mon det på en eller anden måde også kan benyttes så inspiratoren derved åbner op for et andet energiniveau hos deltagerne? Ja måske endda en tilstand af flow?

 2. Anne Dalgaard - 23. februar 2017 at 16:24 - Svar

  Gode råd, Flemming, som vi alle burde tage til efterretning. Jeg tror på nysgerrighed som modtræk til den stigende individualisme (egoisme?), så længe nysgerrigheden er oprigtig. Man kunne måske endda gå hen og lære noget nyt!? Og i mødesammenhænge er det jo ikke helt dårligt.

 3. Jeg er helt enig med dig Anne, at nysgerrigheden skal være oprigtig, men det er min erfaring at andre hurtigt opdager, hvis man laver påtaget nysgerrighed. Det er også min erfaring, at vi kan skabe nysgerrighed med vores intuition, følelser og tanker og jo mere vi skaber nysgerrighed med alle tre centre, jo mere oprigtig…
  Flemming

 4. Ida Jørgensen - 24. februar 2017 at 21:35 - Svar

  At evne at være i nuet, er et særligt værktøj og mega stærkt, når man virker som inspirator – man skal turde lade sig påvirke.
  Hvis man evner, at give sig selv lov til at lære og opdage sammen med dem man er sammen med kommer inspirationen, berigelsen og nye oplevelser; resultatet er at oplevelsen bliver autentisk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *