Meetafy.dk
Kommunikation

Derfor gør din vejrtrækning en kæmpe forskel

Derfor gør din vejrtrækning en kæmpe forskel

Din vejrtrækning er meget afgørende for dit udtryk, stemme, kommunikation, indre ro og engagement. Skal du tage ordet, sælge, forhandle, og lede, eller “bare” ønsker at have det godt med overskud, så tag lige et vejrtrækningstjek.

Din vejrtrækning har indflydelse på din psyke

Vores vejrtrækning har stor indflydelse på, hvordan vores krop, hjerne og psyke reagerer. Foruden alle de vitale grunde, er vejrtrækningen afgørende for

  • at vi kan skabe indre ro og overskud
  • at vi kan bruge stemmen rigtigt, så vi får lyd og betoning ud som ønsket
  • at vi kan tænke klart når vi skal ”på”. Og at vi kan være afslappet og nærværende i udtryk og kropssprog.

Når vi trækker vejret optimalt, er det et effektivt redskab i mange sammenhænge, der får os til at performe bedre. Netop så som at bevare den indre ro, engagement og velvære generelt.

Når man skal tage ordet, er det vigtigt at kunne tale klart og overbevisende med sin stemme, kunne sortere i, og huske, hvad man vil kommunikere ud. Det er desuden vigtigt at have et kropssprog, der er i overensstemmelse med budskabet.

Vi trækker vejret ca. 20.000 gange om dagen

Vi trækker vejret 20.000 gange om dagen oftest uden at tænke over det, da åndedrættet er en del af det autonome system. Det vil sige, at vores krop og fysik automatisk trækker vejret ubevidst for os.

Ca. 6-8 gange per minut er et godt antal vejrtrækninger at tage, men mange tager enten langt flere vejrtrækninger i den overfladiske vejrtrækning eller holder vejrtrækningen ubevidst tilbage.

Mange mennesker trækker ikke vejret optimalt

Der er mange grunde til at vejrtrækningen ikke fungere hensigtsmæssigt. De fleste har sikkert oplevet at blive nervøse, for eksempel til en job samtale, til forhandlingen, til eksamen eller når de skal tage ordet. Når vi er i en sådan situation, vil vores vejrtrækning ofte blive overfladisk, og vores muskler spændes. Vi kan opleve, at vi ikke kan kontrollere situationen eller tænke klart og rationelt. Vores krop reagerer med ubehagelige symptomer, så som hjertebanken, ondt i maven, svimmelhed og tunnelsyn.

Spændinger i kæbe, tunge, nakke, hals og tindingen er muskler, som også har indflydelse på, hvordan vi trækker vejret. Når der er spændinger i disse områder, er det ikke let at få trukket vejret frit.

Stemmen snører sig sammen

De fleste kan sikkert nikke genkendende til at have oplevet, at stemmen snører sig sammen. Musklerne omkring strubehovedet spændes. Vejrtrækningen bliver overfladisk, og det bliver svært at styre stemmen.

Uhensigtsmæssig vejrtrækning kan også komme af, at vi holder maven inde for at se mere slanke ud, så spænder vi i mavemuskulaturen og ikke kan udnytte vejrtrækningen optimalt.

Måske har vi alt for mange tanker og opgaver, der kører rundt, eller har en dårlig dag. Der er mange årsager til, at åndedrættet reagerer negativt.

Jeg oplever ofte kursister, der har så travlt med at få sagt det, de vil sige, og samtidigt undertrykker de mest vitale funktioner såsom at trække vejret eller synke spyt. Det er der i underbevidstheden ligesom ikke tid til. De ved det ikke selv, før jeg gør dem opmærksom på det.

Vejrtrækningen er blevet overfladisk, muskler anspændes, og det kan ses og høres. Det giver et mere mekanisk og anstrengt udtryk i både ordstrøm, stemmens klang, ansigts-mimik og kropssprog.

Det gør den gode vejrtrækning for os:

  • Styrker forbindelsen mellem krop og sind
  • Virker positivt på vores tanker, følelser og kropsbevidsthed
  • Skaber balance i nervesystemet og dæmper stress og nervøsitet
  • Giver fysisk og mentalt overskud og nærvær
  • Stimulerer alfabølge-aktivitet i hjernen, der blandt andet styrker vores koncentration og til at huske/komponere, hvad vi vil sige
  • Er altafgørende for at vores stemme fungerer
  • Giver en bedre kropsholdning
  • Har positiv indflydelse på vores kropssprog og ansigtsmimik, fordi vi slapper mere af muskulært.

Træn din vejrtrækning

Hvordan træner man sin vejrtrækning?

En enkelt øvelse er at lægge sig ned med en lille pude til at støtte nakken. Læg en lidt tung bog på maven, og træk så roligt vejret gennem næsen.

Når bogen hæver sig, er det, fordi åndedrættet har aktiveret lungerne og musklerne, der er involveret i den hensigtsmæssige vejrtrækning. Indåndingen skal altså få bogen til at hæve sig, fordi mavemuskulaturen hæves grundet den rette indånding. Udåndingen skal få bevægelsen til at sænke sig, så bogen er tilbage i udgangspunktet.

Tænk en vejrtrækning i 3 faser:

  1. Ind-ånding giver energi, indre ro og støtter stemmen muskulært
  2. Ud-ånding giver ro, overskud og afslapning og sender stemmen ud på lydbølger
  3. Lille muskulær pause
    Det er vigtigt at træne den lille muskulære pause ind, for den er en lige så vigtig del af åndedrættet. Uden denne pause kan man opleve at blive overspændt, nærmest som en heliumballon. Hvis man får den fornemmelse, så tag en lille normal vejrtrækning.

Få en professionel træner til at hjælpe

Det er ikke altid lige nemt, selv at finde ud af, hvordan man bruger sin vejrtrækning. Derfor er det en rigtig god idé at få en professionel til at kortlægge, hvad det er man kan ændre i sin måde at trække vejret på. Det handler om at lære nogle enkle basale teknikker, der virker for den enkelte.

Mange af mine deltagere kan godt have en fornemmelse af, at deres vejrtrækning er overfladisk, eller at de snapper efter vejret og bliver forpustede, når de skal tage ordet og tale. Bare tanken om, at de skal tage ordet, og der kan komme kritik eller spørgsmål, som de er bange for ikke at kunne besvare, er rigeligt til at tanken sender stresshormonerne i sving og dermed en nervøs vejrtrækning.

Mange deltagere får en aha-oplevelse. Især dem, som ikke lige har tænkt over, hvilken enorm indflydelse deres vejrtrækning har, både for velbefindende, og i høj grad på deres arbejdsperformance. Og så er der en sidste vigtig pointe: Når mange skal tage ordet – er stilhed en pine.

MEN når vi tager os de 3- 4 sekunders pause, det tager at trække vejret for at sige noget, så kommer der helt af sig selv en kort kunstpause. Og det er godt for følgende:

  1. Lytterne får en mulighed for at ræsonnere og huske, hvad man siger
  2. Man får selv en mulighed for at tænke over, hvad man vil sige
  3. Kroppen får en kort pause til at slappe af og få ny energi

Så der er al mulig god grund til at tage det, jeg kalder for krop og hjernens benzin ‘Vejrtrækningen’ seriøst.

LÆS OGSÅ: Din stemme har en skjult kraft – brug den effektivt

Vibeke Krogsgaard

Vibeke Krogsgaard, CEO, Voxlab, har igennem 2 årtier trænet executives, ledere, medarbejdere og teams, i personlig performance og gennemslagskraft, både i Danmark og internationalt. Blandt de faste kunder er Danfoss, Linak, CBS og Rigsrevisionen, ligesom Jobindex har udnævnt Vibeke til at være blandt Danmarks top20 foredragsholdere. Vibeke er pioner inden for udvikling og afholdelse af træning i personlig performance og gennemslagskraft.
Hendes unikke redskaber, udspringer fra hendes baggrund som professionel operasanger. Vibeke laver også teambuilding med sang som omdrejningspunkt. Vibeke og hendes stab af undervisere er alle aktive professionelle scenekunstnere, som kender indgående til at præstere fysisk og mentalt. Voxlab er blandt de få danske virksomheder, der udbyder teambuilding med klassisk musik og opera som omdrejningspunkt. Voxlab underviser og rådgiver både grupper og enkeltpersoner og sørger altid for, at alle bliver fulgt til dørs i forhold til deres konkrete ønsker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *