Meetafy.dk
Ledelse & personlig ledelse

Derfor er det nyttigt at træne din selvindsigt

Derfor er det nyttigt at træne din selvindsigt

Selvindsigt handler om rigtig mange dele af ”selvet”, og typisk drejer det sig om følgende områder:

 • Indsigten i hvorfor du opfører dig, som du gør
 • Opdage din identificering med dine følelser
 • Acceptere det, som du opdager om dig selv (via selvindsigten)
 • Forstå hvordan du lukker ned for relationen til andre

Jeg vil her gennemgå ovenstående vinkler på selvindsigt og slutte af med en perspektivering på, hvorfor det kan være nyttigt at træne eller øge din selvindsigt. Der findes naturligvis mange andre områder inden for selvindsigt som fx:

 • Opdage dine kognitive forvrængninger
 • Forstå hvad det er der bringer dig ud af dit nærvær og balance
 • Indsigt i dine grundantagelser
 • Din balancerede eller ubalancerede anvendelse af dine kernekompetencer

Men jeg har valgt at beskrive nogle af de områder, som driller mest, når jeg møder deltagere på mine kurser og foredrag.

Der er mange motiver bag vores adfærd

Der kan være rigtige mange grunde til, at man opfører sig som man gør, og de fleste af disse motiver dannes i vores meget tidlige leveår.

Det var fx en stor oplevelse for mig personligt at opdage …

 • at jeg blev selvstændig for at gøre min far stolt
 • at jeg passer på alle i min familie, fordi jeg tror, at jeg som storebror skal være ansvarlig
 • at jeg arbejder så hårdt, som jeg gør for at undgå en alderdom i smerte (ved at jeg har nok penge til at betale for den behandling, jeg nu måtte have brug for i min alderdom).

Sådanne overvejelser kan være voldsomt og provokerende for mange at stifte bekendtskab med, og måske har du bare ved at læse en sådan personlig beskrivelse allerede lukket ned og dømt denne artikel som ubrugelig (useriøs, overfølsom, emotionel osv.).

Ved at opdage dine motiver for, hvorfor du gør som du gør, vil du langt bedre have mulighed for at gøre tingene af de rigtige grunde, frem for at sidde fast i livsantagelser der er skabt af et ungt sind, og som ikke er klar over, at du er blevet voksen.

Din følelsesmæssige identificering gør dig berettiget

Via selvindsigten vil du også kunne opdage, at du identificerer dig med følelser, der så gør dig enten berettiget til at opføre dig på en bestemt måde eller forhindrer dig i at opføre dig på en bestemt måde.

Befinder du dig arbejdsmæssigt i en magtposition (leder, læge, lærer osv.) vil du kunne have en tendens til at identificere dig med bestemte følelser, der så igen gør, at du føler dig berettiget til fx at tale til andre mennesker på en bestemt måde.

Hvis identificeringen er kraftig, bliver andre til objekter, som du ikke taler til, men som du taler på. Det kan også være, at du i dit arbejdsliv ikke mener, at du kan sige eller gøre bestemte ting, fordi du er identificeret med en bestemt følelse af forsigtighed, ordentlighed eller ligegyldighed.

Ved at opdage din identificering med dine følelser, vil du blive mere klar på, om din adfærd er begrænset af dine følelser, eller om du opfører dig i overensstemmelse med din egentlige menneskelige værdier.

Tør du kigge dybere på dig selv

Accepten af det, som du opdager om dig selv

Når du arbejder med selvindsigt, vil du naturligt støde på områder, som du bliver nødt til at acceptere om dig selv. Måske var du ikke klar over, at andre er bange for dig på grund af din overvældende og direkte energi, at du ofte hijacker andres samtaler, eller måske er du den, der tager æren for arbejde, som andre har lavet.

At acceptere at andre er bange for dig, at du slukker andres fortællelyst eller overser andres indsats kan også være en voldsom oplevelse, som de fleste forsøger at glemme igen.

Jeg møder lidt over 3.000 kursister og foredragsgæster om året, og netop denne del af selvindsigten er en kæmpe udfordring for de fleste.

Det er min erfaring, at vi sidder så fast i vores egen selvbillede eller selvfortælling, at den driver stort set al vores adfærd. Dette fænomen kaldes for det psykologiske lukkede loop og er en selvforstærkende funktion, der skal sikre, at vi forbliver den, vi tror, vi er.

Det lukkede loop holder os derfor fast i vores selvfortælling, så jeg fx ikke i et øjeblik tror, at hedder Flemming Christensen, er far til min søn Philip, er selvstændig og forfatter, og så det næste øjeblik tror, at jeg er Napoleon, den danske statsminister eller en kvindelig jockey. Så den psykologiske funktion er ekstremt nyttig (livsvigtig), men den kan samtidig medføre, at vi ikke er i stand til / ønsker / magter at acceptere sider ved os selv, der ikke matcher vores eget selvbillede og selvfortælling.

Du har din helt egen måde at lukke ned for en relation på
Der findes mange måder at lukke ned for dine relationen til andre på, og årsagerne til, at du lukker ned, findes som regel i den del af psykologien, der kaldes for Objekt Relationer.

Objekt Relationer er en beskrivelse af en særlig relation, som du har haft til et eller flere personer (objekter) i din barndom. Denne relationer følger dig resten af livet, og du træder ind i dens dynamik, når du er sammen med nære relationer, som du har tillid til (arbejdsmæssigt som privat).

Det betyder, at du lukker ned for relationen, hvis du ikke bliver mødt på en særlig måde, som kan beskrives ved din tidlige Objekt Relation.

Hvis jeg igen skal driste mig til en personlig vinkel, så lukker jeg ned over for en nær relation, hvis vedkommende kommenterer på min arbejdsmængde. Et sted dybt inde har jeg en antagelse om, at det også gavner mine nære, at jeg arbejder så meget, som jeg gør, og at de frem for brok i stedet skulle møde mig med taknemmelighed. Du kender sikkert allerede den måde andre (og især dine nære relationer) kan trykke på netop den knap, hvor du ikke gider høre på tingene længere og derfor lukker ned.

Der findes 9 klassiske nedlukninger, og hvis du går i gang med at udvikle din selvindsigt, vil du med stor sandsynlighed støde på en af de 9 nedlukninger.

Gevinsterne ved selvindsigt

Det kan virke voldsomt, frustrerende og hårdt at øge sin selvindsigt – og det er det også! Det er selve naturen i at arbejde med at øge sin selvindsigt, at du kommer ud af komfortzonen, ved at opdage sider af dig selv, som du af en eller anden bevidst eller ikke bevidst grund ikke har lyst til at se.

Gevinsterne er dog betydelige ved at træne din selvindsigt, og her er en liste til inspiration:

 • Du vil stå stærkere og have større loyalitet og opbakning i din rolle som leder, kollega, forælder osv.
 • Du får lettere ved at træffe de valg, der er gode for dig
 • Du får stærkere relationer, som kan give dig det trygge sted i hverdagen at hvile ud og samle kræfter
 • Du bliver i stand til at opsøge og modtage feedback, der er en forudsætning for læring og udvikling
 • Du bliver bedre i stand til at håndterede pressede situationer og finde tilbage din nærværet og balancen
 • Du bliver både mere robust og mere smidig i din personlighed, og kan derfor bedre håndtere forandringer og komplekse situationer
 • Du bygger relationer, der kan holde længere fordi du ikke overdrager det til din partner eller arbejdsplads at opleve mening i hverdagen

Listen er formodentlig længere, og der vil være områder der har større betydning for dig end andre.

Det er min overbevisning, at selvindsigt alt andet lige er nyttig, og jeg er også sikker på, at vi alle er en rollemodel for alle andre omkring os. Hvilket kan være nyttigt at vide, idet både en manglende og en stor grad af selvindsigt smitter.

Flemming Christensen

I mere end to årtier har Flemming Christensen sat den originale, autentiske og passionerede leder på dagsordenen. Internationale virksomheder har via THINK ABOUT IT fået øje på kombinationen mellem business excellence og personal excellence. Flemming Christensen integrerer anerkendt psykologi med moderne teorier om ledelse og teamarbejde samt filosofi og er blandt de førende eksperter inden for Enneagrammet. Han har uddannet ledere hos bl.a. Lundbeck, Novo Nordisk, Novozymes, Danske Bank, Grundfos, Top Danmark m.fl. Han er desuden forfatter til mere end 14 bøger og driver portalen Enneagrammetnextlevel.dk 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *