Meetafy.dk
Møder & facilitering

Derfor bør vi grine mere sammen, når vi holder møde!

Derfor bør vi grine mere sammen, når vi holder møde!

Hvad skal vi med teambuilding i møde sammenhæng? Hvornår giver det mening at integrere kropslige eller mentale øvelser, og er det ikke ved at være yt med alt det der…?

Vækst opstår ikke af, at vi mennesker bliver trykket eller forceret. Vækst og udvidelse af den sfære, vi bevæger os indenfor, udvides i takt med, at vi får indsigt i trygge og styrkende rammer.

Choktilstand på ’kanindræberkurset’

’Gammeldags’ teambuilding, hvor man presser eller strækker menneskers evne til at gøre noget nyt eller ukendt, efterlader dem ikke med en bredere indsigt. Det er de fleste enige om i dag. Det giver højst forvirring på et højere plan, og de berørte antager måske, at de har rykket sig, hvor sandheden måske i højere grad er, at de er blevet presset ud i en choktilstand.

Spørgsmålet er om tidligere tiders ”kanindræberkurser” fører til forandring ud over selve oplevelsen. De enkelte er vel efterladt inkompetent i den forstand, at det, man som deltager oplevede, da man befandt sig i den pressede situation, ikke kan udnyttes og udbygges.

Det er nok snarere adrenalin-kicket, som man bagefter husker som det nye og anderledes. Men man har egentlig ikke lært noget af det og er ikke i stand til at bruge oplevelsen som et værktøj. Det tror jeg ikke.

Derfor er indsigt i min optik større end oplevelse. Indsigt er, når en forandring indtræffer, som gør dig og mig klogere og i stand til at se muligheder.

Indsigt er det, som opstår, efter vi har reflekteret. Efter aha-oplevelsen skal der komme flere tanker, der forbinder udfordringer med muligheder og gør os i stand til at se velkendte situationer i en ny vinkel – er den der ikke, så er der ikke tale om indsigt.

Mental samtræning og ahaoplevelser

Ordet teambuilding afskrækker rigtig mange, der får indre billeder af “kanindræber-kurser”. De gruer for dumme og rædselsvækkende, pinlige og ubehagelige situationer, som de ikke kan se nogen mening med – og til dels med rette. Moderne teambuilding er heldigvis også snarere en slags mental samtræning.

Mental samtræning skal både forstås som en individuel ting, nemlig: indsigt i sig selv, men en indsigt, som sker for mange på samme tid og dermed sammen med andre. Det er ikke sikkert, vi får det samme ud af det – og sådan skal det være. Det er i vores forskelligheder, at vi er stærke. Når vi koordinerer fælles indsigter, opstår vækst og udvikling.

Når det er sagt, så er den lette, muntre form for teambuilding, hvor vi sammen gør noget, der får os til at grine og slappe af, bestemt ikke at kimse ad. Det at opleve grin og glæde med andre opbygger tillid og endorfiner, der giver os råstyrke og giver sammenhold som team. Det er ganske enkelt leg – og voksne er blot børn, der er blevet ældre.

Teambuilding, mental samtræning, social event, eller hvad pokker du vil kalde det, skal derfor planlægges efter formål og bør tages lige så alvorligt som alle andre punkter på agendaen. Inkluder det som en seriøs partner i det gode møde i trygge og styrkende rammer.

Det er aldrig forkert at sørge for at lave fysiske og mentale forandringer i løbet af en mødedag – det holder deltagerne på stikkerne!

Hvad er god teambuilding for dig?

1. Hvad er din bedste teambuildingoplevelse? Og hvad har den betydet for dig?
2. Har du været på et ’kanindræberkursus’? Hvad gjorde det ved dig?
3. Del dine erfaringer for DOs and DON’Ts.

Mathilde Forstholm

Mathilde Forstholm er journalist og kommunikationsrådgiver med indsigt i over 300 virksomheder både startups og større organiationer. Hun har specialiseret sig i brand-dna, storytelling, digitale medier og SoMe. Mathilde Forstholm er optaget at skabe og formidle vigtige viden gennem dygtige danske specialister - uanset om de er forskere, eventyrere, ledere eller ingeniører i en virksomhed. Hun har derfor opbygget flere content marketing-platforme. Siden 2011 har hun rådgivet danske vidensvirksomheder gennem sit firma MATHILDE FORSTHOLM. Mathilde har desuden baggrund fra mediebranchen. Hun har været med bag søsætningen af to nye aviser i Danmark samt opstarten af et pladeselskab for unge talenter. Hun har desuden været både journalist og tovholder for flere forskellige aviser i et hektisk nyhedsdøgn.

Comments

  1. DO: Beskriv et klart formål for deltagerne – byg forventninger op med lidt “opvarmnings-kommunikation” og gerne deltagerinvolvering allerede FØR aktiviteten, f.eks. ved at deltagerne får mulighed for at give input til f.eks. en workshop.
    I forhold til “kanindræberkurser” – imponerende at den beskrivelse blev skabt for ca. 30 år siden og stadigvæk lever. Mon Meetovation = deltagerinvolvering, vil leve lige så længe, jeg håber det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *