Meetafy.dk
Ledelse & personlig ledelse

Denne kvalitet har verdens bedste ledere

Denne kvalitet har verdens bedste ledere

De fleste mennesker ønsker at være sammen med interessante mennesker

Sandheden er dog, at de fleste mennesker er knap så interessante selv at være sammen med. Forklaring er simpel; hvis du ikke interesserer dig for noget, så er du knap så interessant at være sammen med!

Hvis du er leder, har du en tendens til at rette det meste af din opmærksomhed mod dit arbejde. Årsagen er simpel: Du kan formodentlig ikke nøjes med en 37 timers arbejdsuge. Samtidig har de fleste ledere en hverdag med mange møder, hvor lederen ofte går fra det ene møde til det andet og den ”frie” tid til at reflektere, innovere eller være kreativ er begrænset til få timer (hvilket for mange er højt sat) om dagen.

Når weekenden lander kræver familien formodentlig din opmærksomhed, selvom der måske lige dukker et par mails op, som skal have dit fokus.

Med de mange timer på arbejdet og med størstedelen af din opmærksomhed på forholdene omkring arbejdet, kan det være svært at finde tid til at interessere sig for andre ting.

Hånden på hjertet - er du en interessant leder?

Er dine interesser skubbet ud på et sidespor?

Med tiden kan der gå indavl tankerne, så de kun handler om forholdene på arbejdet, og langsomt vil tankekraften til fx fluefiskeri, cykelsport eller italiensk blive fortrængt.

Måske var der engang tid til at dyrke din interesse inden for fx fluefiskeri, cykelsport eller italiensk, men den tid du har anvendt på dit lederjob har skubbet interesser ud på et sidespor.

Hvis dine interesser ender på et sidespor, kan det ende med, at du i din ledergerning også ender på et sidespor!

Verdens bedste CEO kåret

I 2015 bragte Havard Business Reviews en artikel, hvor de havde kåret verden bedste CEO. De havde målt på to parametre:

  1. Evnen til at tjene penge til sin arbejdsgiver
  2. Evnen til at skabe et attraktivt brand som det andet.

Det var første gang Harvard Business Review havde kombineret de to parametre. Som dansker kan vi være stolte af at Lars Rebien fra Novo Nordisk blev udnævnt som verdens bedste CEO.

Der var naturligvis andre i samme kategori, og interviews med ledere i denne kategori viste, at de mestrede følgende 3 unikke lederegenskaber:

  1. ydmyghed
  2. sikre sin efterfølger succes
  3. de var interessante!

Så uanset om du kandiderer til titlen som verdens bedste CEO eller ej, så kunne der være belæg for, at du med fordel kan øve dig på at være interessant.

Dine interesser kan gøre der til en bedre leder

Hvad betyder det at være interessant?

En undersøgelse af oprindelsen og betydningen af ordet ”interesting” viser, at det også indeholder betydninger som fx ”concerns”, ”important”, ”engaging”, ”attention”, ”excite intert”, ” winning” og ”attention”, der er attraktive leder-kvaliteter.

Det at interessere sig for noget handler også om at være optaget af noget, læne sig ind i noget og måske endda fortabe sig i noget.

Jeg kender selv til denne fortabelse, når jeg spiller skak med min gode ven Lennart, og så mange gange om måneden vi kan komme afsted med det, ses vi til middag og skak.

Jeg skriver en time hver eneste dag. Det sker som regel om morgenen, hvor jeg over året kan følge med i solopgang fra tidligt om sommeren til sent om vinteren. Jeg er så fortabt i mine morgenskriverier, at jeg bliver svært frustreret, når jeg måtte blive forstyrret.

Min interesse for skak, har lært mig flere ting. For det første giver jeg aldrig op, uanset hvor dårlig en position jeg har. Lennart er mange gange bedre end jeg, og vinder 90% af vores partier, men der er altid en mulighed for at spille remis (uafgjort) og det er Lennart, der har mindet mig om denne ukuelighed, at jeg aldrig giver op, men kæmper i oplagt umulige situationer for en eventuelt remis.

Min zen-lærer er også skakspiller, og han mindede mig en gang om, at der altid er ”det bedste næste træk” og at det blot handler om at finde netop dét træk.

Morgenskriverierne har lært mig, at når er jeg fortabt i en opgave, så er det netop dér, at jeg er mest kreativ. Når jeg er kreativ, så flyder mine tekster lettere, og det er ubesværet at skrive en artikel som denne (der også er skrevet en lys og lun sommermorgen i Danmark).

Når jeg er mest kreativ i mit skakspil, så tænker jeg ikke på at vinde, så har jeg alene fortabt mig i det næste bedste træk.

Når interesse og lederjob smelter sammen

Når interesser og lederjob smelter sammen

I min hverdag som leder, anvender jeg mine indsigter fra skakspillet, morgenskriverierne (og de mange andre ting, som jeg interesserer mig for) både rent praktisk som forskellige tankesæt, jeg kan slå til i forskellige situationer.

Men indsigterne fra mine interesser anvender jeg også til at få andre med på mine tankesæt. Det at jeg har interesser, kan således bygge bro mellem den måde jeg ser tingene på, og andres måder at se tingene på. Indsigterne fra interesserne bliver sproglige og fortællemæssige brobyggere, der gør det langt lettere at få andre med på mine idéer og tydeliggøre et tankesæt.

Jeg har således mødt fluefiskere, der har forklaret, hvordan de læser vinden, strømmen, solens placering, skyggerne i vandet, tiden på dagen, samspillet med andre fiskere og årstiderne for at kunne lave den gode fangst.

Visdommen i at læse naturen bliver til en sammenkobling af mange intelligenser (rummelig, visuel, bevægelig, relationel etc.), hvilket vedkommende også anvendt i sin hverdag som leder – igen både som eget tankesæt samt som sproglig brobygger til at skabe forståelse for sine idéer.

Når vi interesserer os for noget, så er der en mulighed for at vi bliver interessante at være sammen med. Samtidig kan vi anvende oplevelserne med vores interesse til at bygge bro mellem andre mennesker og dermed lettere få andre med på vores idéer.

Link:
Havard Business Review – The Best-Performing CEOs in the World

Fortune – This Big Pharma Chief Was Just Named the World’s ‘Best-Performing’ CEO—Again

Etymonline – Betydningen af ”interesting”

Wikipedia – De mange intelligenser

Flemming Christensen

I mere end to årtier har Flemming Christensen sat den originale, autentiske og passionerede leder på dagsordenen. Internationale virksomheder har via THINK ABOUT IT fået øje på kombinationen mellem business excellence og personal excellence. Flemming Christensen integrerer anerkendt psykologi med moderne teorier om ledelse og teamarbejde samt filosofi og er blandt de førende eksperter inden for Enneagrammet. Han har uddannet ledere hos bl.a. Lundbeck, Novo Nordisk, Novozymes, Danske Bank, Grundfos, Top Danmark m.fl. Han er desuden forfatter til mere end 14 bøger og driver portalen Enneagrammetnextlevel.dk 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *