
Oplevelser! Er det ikke sådan noget med at tage børnene med i Legoland? Eller kendte bands, der underholder efter en lang dag med teambuilding, for vi plejer jo at holde en sommerfest i firmaet! Joh, det kan der være noget om. Men vidste du, at oplevelse også er et virkemiddel, du kan bruge til at skabe en værdifuld konference – ikke kun ved hjælp af dyre bands eller gaver.
Oplevelsesbegrebet opstod i slutningen af 1990’erne, hvor de to amerikanere B. Joseph Pine og James H. Gilmore mente at have slået fast, at man kunne tage en højere pris for en vare, hvis der var tillagt en oplevelse – altså en værdibaseret prisfastsættelse. Siden har begrebet spredt sig fra at være noget, virksomheder bruger i en købssituation til at dække andre situationer, hvor en udbyder tilbyder noget (f.eks. en vare, en forestilling eller et besøg) til en kunde/bruger.
Skil jer ud med en god konferenceoplevelse
Formålet med oplevelsen er stadig at skabe værdi for kunden/brugeren, så han/hun vælger lige præcis JERES produkt. For der er groft sagt ingen virksomheder i verden i dag, der har eller kan noget, som ingen andre kan kopiere. Man bliver derfor nødt til at differentiere sig på anden vis.
En af de måder, man kan differentiere sig på, er ved at lade oplevelsen være en del af ens produkt, så kunden/brugeren (i dette tilfælde deltageren på vores konference) får produktet (altså konferencen) helt ind under huden. Konferencen bliver dermed ikke bare én konference i rækken, men en oplevelse, som deltageren sent vil glemme. Hvad vigtigere er: Deltageren husker også indholdet af konferencen bedre – og det er præcis det, vi gerne vil opnå.
Fire vigtige krav
Jamen, hvad er så en oplevelse! Der er fire forudsætninger/krav, der skal være opfyldt, før man kan tale om en oplevelse:
- Sanserne skal i spil – læs indlægget her
- Der er ikke kun tale om underholdning
- Der skal være noget at genfortælle
- Oplevelsen skal have en vis nyhedsværdi/noget uforudsigeligt.
Oplevelsen skal være en del af hele det forløb, hvori den indgår. Når vi taler om en konference, kan det være lige fra udvælgelse af afholdelsessted over markedsføring til afvikling og opfølgning på konferencen. Det betyder, at det kræver lidt planlægning, og at hele konceptet skal være gennemtænkt, inden I går i gang. Men det er en indsats, der er godt givet ud.
Sådan skaber I oplevelser
I de næste tre blogindlæg vil jeg gennemgå de fire forudsætninger for en oplevelse og give eksempler på, hvordan man kan inkorporere dem i en konference. Jeg har bevidst valgt at fokusere på det, der sker i lokalet under den oplevelsesbaserede konference. Indlæggene vil derfor ikke handle om, hvordan du understøtter oplevelsen med et personale i ens uniformer, kage i logofarver eller gimmicks og underholdende indslag, for det ved du allerede, hvordan man gør.
Husk, at der altid skal være et formål med at arbejde med oplevelser! Kast jer ikke ud i noget – bare fordi det lyder smart.
God læselyst – og god oplevelse