Meetafy.dk
Møder & facilitering

Attention please! Er din opmærksomhed splittet?

Attention please! Er din opmærksomhed splittet?

”Hører du overhovedet efter!” Sådan lyder det lidt irettesættende spørgsmål på en café forleden. To personer holder et arbejdsmøde. De kommunikerer, men ikke kun med hinanden. Indrømmet. Det er ofte både praktisk og nødvendigt at have en computer, iPad eller smartphone med til møderne. Prisen, man betaler, er dog ofte manglende nærvær.

Men hvad sker der, hvis man f.eks. bruger en gammeldags notesblok og accepterer den tid, det tager at få noterne fra papiret til pc’en bagefter? Nogen vil muligvis opfatte det som unødig spildtid, men noget tyder på, at det måske samlet set er givet godt ud. Især hvis deltagerne begynder at tegne, mens de lytter. Faktisk har psykologer påvist, at dét at tegne kruseduller under møder hjælper til at holde fokus og lytte til det, som bliver fortalt – læs mere her. Netop evnen til at holde fokus er en af de største udfordringer, vi har i dag. Tænk bare på, hvor mange millioner det koster, når folk f.eks. er fraværende ved møder.

Jeg har hørt om afdelinger, hvor man i ramme alvor taler om, at det bør være forbudt at tjekke Facebook og fodboldresultater under møderne. Alligevel lader vi os hele tiden distrahere og lokke.

Det mentale nærvær

Vi lever i en verden, der på mange måder er blevet fantastisk nærværende. Det er i langt højere grad end tidligere muligt at have hele verden som sin arbejdsplads. Det er nemt at holde Skypemøder og være i kontakt konstant – uden at mødes.

Meget tyder dog samtidig på, at kommunikationen mellem mennesker i samme rum er blevet svækket. Efter at have rejst rundt med min familie i lidt over to år kom jeg tilbage til en stressfyldt og hektisk hverdag. På en båd i Middelhavet bliver nærværet essentielt og livsvigtigt. Det gør også en bedre til at lytte til hinanden og være mentalt til stede – nu og her.

Vi har sikkert alle sammen til tider en splittet opmærksomhed, fordi vi bliver fanget af, hvad der sker uden for det rum, vi befinder os i. Vi har nok alle gået fra møde til møde – og mentalt stadig været i det første møde, når det næste begynder. Hvorfor? Fordi møderne ligger så tæt pakket i kalenderen, at hjernen ikke kan nå at omstille sig. Problemet er bare, at når vi mentalt forsvinder, eller kun er halvt til stede, så spilder vi en masse tid – for os selv og for de andre i lokalet.

Nærvær skaber bedre resultater og relationer, end hvis man kun er fysisk til stede. Det gælder både ved mødebordet, ved selskabet og i cafeen …

Malene Wilken

Malene Wilken er forfatter og foredragsholder. I 2009 tog hun afsted til søs med sin mand og børn og brugte lidt over to år på at sejle til Middelhavet og retur. Det er der kommet to anmelderroste bøger og et hav af artikler ud af. Malene holder foredrag og laver workshops, der handler om at gøre drømme til virkelighed og det at nå sine mål.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *