5 steps til bedre kontakt og mere nærvær
Dette er min anden artikel i serien med de 5 steps til en tydelig og mere nærværende kommunikation, der styrker dine relationer. Følger du alle fem og øver dig i dem, vil du skærpe dit fokus og dermed opnå større udbytte af de møder, du går til.
Step 1: Sænk tempoet
Step 2: Træn nærværet
Step 3: Lær at lytte
Step 4: Accepter forskellighed
Step 5: Kommuniker autentisk
Nærvær skaber gejst og engagement
Nærvær åbner op for glæde og tillid. Vi bliver trygge og føler os anerkendt. Nærvær ”smitter” på den gode måde og er en vigtig forudsætning for det gode møde.
Når oplægsholderen ved mødet eller konferencen virkelig brænder for det, han eller hun taler om, har gejst og karisma, som fylder rummet, så bliver vi fastholdt og retter vores fulde opmærksomhed op mod taleren. Når taleren får os til at føle, at der er noget på spil med sine ord, sin øjenkontakt og sit kropssprog, vækker det vores nærvær. Vi bliver engagerede og parate til at tage imod det, der kommer.
Desværre sker det alt for ofte, at vi mødes, fordi vi skal. Ikke fordi vi har et mål eller en plan for det, vi bruger tiden på. Når vi ikke har et defineret mål at gå efter, er der større sandsynlighed for, at vi mister motivationen, da vi mangler et WHY for at gøre det, vi gør – og nærværet forsvinder.
Nærvær bringer dig ind i ’nuet’
Ønsker du at skabe en meningsfuld og nærværende kontakt til andre mennesker, må du starte med dig selv og øve dig i at være tilstede. Det lyder måske ganske enkelt. Men det er noget langt de fleste af os bør øve os på.
Måske tænker du: ”Jamen, jeg er da altid tilstede og lytter, hvad mine kolleger på jobbet eller lederen siger ved møderne.” Men en ting er at lytte, en anden ting er at være nærværende i sin lytning. Det er en konstant udfordring, da fristelserne for adspredelse og forstyrrelser konstant popper op og stiller store krav til vores selvdisciplin.
Når det alligevel lykkes at være nærværende, oplever vi noget helt særligt i kontakten. Øjenkontakt, åbenhed og lyst til at lytte og lære. Pludselig er vi i nuet og kan være den bedste udgave af os selv – både kreativt og personligt.
Er dit fokus hos andre, mister du nærvær – hiv dig selv hjem
I mit arbejde møder jeg mange mennesker, der ønsker at være mere nærværende. Hurtigt finder de ud af, at det er svært, fordi deres fokus er rettet mod andres meninger, vurderinger og opførsel. Det kan jo i sig selv være sympatisk, men hvis det tager overhånd, hæmmer det din evne til at mærke dig selv og være tilstede.
En tempofyldt hverdag, der ikke giver særlig luft til at trække opmærksomheden hjem, udfordrer vores evne til at skabe nærvær. Vi risikerer at handle på reflekser og gamle vaner, når opmærksomheden er ude hos andre. Vi mister os selv lidt og ved ikke, hvad vi har lyst til.
Da travlhed er et livsvilkår for de fleste, må vi forsøge at være bevidste om, hvad vi selv kan gøre for at træne vores nærvær i det daglige. Innovation og udvikling kommer ikke af sig selv. Det har langt bedre betingelser for at vokse, hvis vi er nærværende, hvis vi lytter til mavefornemmelsen – for ellers kan vi let komme til at gøre det samme i dag, som vi gjorde i går.
7 situationer, hvor du mister nærværet
Du mister dit nærvær, når du:
- lader dit tankemylder fylde din opmærksomhed.
Måske har du en indre dialog, og nu æder katastrofetanker om en opgave, du har deadline på, dit fokus, fordi du sidder i møde og ikke kan gøre noget. - lader din hjerne tage magten.
Er du meget hovedstyret og tænker hurtigt, trænges nærværet i baggrunden jo mere, du tænker frem. Tolkninger på, hvad der vil ske i fremtiden gør det ganske enkelt umuligt at være i nuet. - har en refleks, der får dig til at fokusere på fortid eller fremtid.
Kender du situationen, hvor du får et spørgsmål, du ikke synes er rart. Hurtigt fjerner du dit fokus fra øjeblikket ved at tale om noget helt andet, der er sket, eller du forklarer noget, du har tænkt på at gøre? - som det første, når du vågner går med på andres dagsorden ved at læse deres opslag eller mails.
Du mister din egen dagsorden om, hvad der er vigtigt for dig i dag? Du kan også miste nærværet, når du lige skal tjekke en sms – du er væk og mister et godt moment eller en vigtig information. - holder dine tanker og følelser for dig selv – både rare og svære.
Det tager meget af din energi og hindrer dig i at være nærværende. - tror du ved, hvad den anden vil sige og derfor ikke hører efter.
Du har travlt med at regne ud, hvad næste skridt skal være. Du har en ide om, at du kan regne ud, hvad fremtiden bringer, da det gør dig tryg. - er bedre til at fornemme andres behov end dine egne.
Det kan være et tegn på, at du tager stilling til andres ord og behov, inden du forholder dig til, hvad du selv mener og ønsker. På sigt skaber det ubalance hos dig, fordi du glemmer dig selv og har risiko for at brænde ud. Vil du ændre det, må du træne sit nærvær, så du igen kan mærke dig selv og tage det, du mærker alvorligt.
Hvad er nærvær?
Nærvær er når du mærker, at noget er vigtigt.
Nærvær er at lytte og høre/forholde sig.
Nærvær er, når du brænder for noget.
Du kan ikke tænke dig frem til at være nærværende. Når du mærker din krop og har tillid til, at det, du mærker, er rigtigt, falder tingene på plads. Et rart sted, hvor kroppen er eksperten, og hovedet er forstyrrende for nærværet. Slip kontrollen (hovedet), og vær i nuet (kroppen) – det vil genskabe din ro og balance.
3 fokusområder, der styrker dit nærvær:
1. Øjenkontakt styrker kemien mellem jer
Når du kigger andre mennesker i øjnene, opnår du en ægte kontakt og tilstedeværelse. I det øjeblik du kigger ind i øjnene på den, du taler med, opstår der noget særligt mellem jer. Har du øjenkontakt, når du taler med andre? Eller flakker dit blik, fordi det er svært at holde fokus?
Du virker mere sikker og rolig i din fremtoning, hvis du træner en fast øjenkontakt. Pas dog på, at du ikke kigger andre for dybt i øjnene og ikke trækker blikket til dig, da det virker påtrængende.
2. Åbent kropsprog gør dig imødekommende
Vær bevidst om, hvordan du udtrykker dig med din krop. Nærvær kan ikke etableres kun med hovedet – kroppen skal være med. Du kan smile og dreje din krop mod den, du taler med. Lad dine arme være nede langs siden eller foran dig og åbn dit bryst. Det skaber tillid, og du vil blive oplevet som nærværende og parat til kontakt. Modsat er korslagte arme, krydsede ben og kroppen halvvejs drejet, et kropssprog, der virker afvisende.
Vær også bevidst om den andens kropssprog, da det giver dig en masse information om, hvordan personen har det.
Har du brug for at vise din autoritet, er kroppen et fantastisk værktøj. Sidder du f.eks. ned, mens du taler, kan du rejse dig op og dermed signalerer, at nu er mødet slut.
3. Interesse og nysgerrighed vækker tillid og tryghed
Du bliver nærværende, når du er interesseret og nysgerrig på din omverden. Find din indre detektiv frem ved at undersøge og spørge ind til den, du taler med. Vil du vide mere? Er din nysgerrighed vækket? Mærker du, at der er noget på spil her? Det skaber nærvær at sætte sanserne på arbejde og være undersøgende.
Er du leder og har ansvar for et antal medarbejdere, har du brug for at træne din ’interesse-muskel’, hvis det ikke falder dig nemt at samtale. Dine medarbejdere vil over tid nok undre sig, og nogle vil måske endda føle sig ’forsømt’, hvis du aldrig spørger til dem og deres liv.
I den forbindelse er nysgerrig nok ikke det rette ord, da det kan virke som om, du vil snage i deres liv. Kald det i stedet interesse eller gejst for at lære din medarbejder at kende. Via samtalen og interessen, skabes der nærvær.
Kommer du aldrig længere end til kliché-snakken om vejret, Trump eller buffeen i kantinen, får du sværere ved at skabe tillid og åbenhed i dit team. Medarbejdere, der føler sig set, hørt og anerkendt i verden performer bedre, fordi de er trygge og tilfredse.
Jeg ligger specielt mærke til det du skriver Annette, om at nærvær kan ikke etableres kun med hovedet – kroppen skal være med.
Og der findes nogle gode måder at nå derhen på. Jeg ser nærvær som evnen til at koncentrere sig- Bruger selv meditation som træning i nærvær, hvor jeg sidder i 10-15 minutter og koncentrere mig om lyden fra vores varmeblæser – og efter noget tid føler jeg mig mere til stede i mig selv igen og tankestrømme om alt muligt går i baggrunden. Ernst Holm Svendsen har skrevet bogen NÆRVÆR, hvor der blandt andet er en øvelse, hvor man skal spise et æble langsomt- man beskriver æblet – hvordan det ser ud og sætter tænderne i det og beskriver hvordan det føles i munden og beskriver smagen i detaljer. Jeg har brugt denne øvelse på selv og på en workshops for stresramte kvinder. En super øvelse og overraskende svær.
Nærvær! Et emne der er så mange facetter af, perspektiver på og holdninger til som der er folk som skriver og taler om det … Hvorfor er det så svært? Vi er enige om vigtigheden af nærvær, og jeg synes du rammer rigtig godt ovenfor. Især er jeg måske optaget af dit eksempel med at tune ind på andres dagsorden og ikke holde sig sin egen for øje (pkt. 4 på den første liste) – men hvem tænder dog for sin mail fra morgenstunden i disse tider? … Hov vent nu lige lidt.
Nærvær er et af de temaer vi bør blive ved med at tale om, øve os i og kræve af hinanden. Skal vi mødes?